Ben Sana Sevişme Demiyorum! Seviş Ama Çocuk Yapma

Gerek gelecek kaygısı gerekse doğumun tehlikeli geçeceğinin bilinmesi özellikle kadınları doğum kontrol yöntemlerine yönlendiriyor. Peki geçmişten bugüne insanlar bebek sahibi olmanın önüne nasıl geçtiler?

''Bu Dünyaya Çocuk Getirmek İstemiyorum!'' Diyenler İçin Doğum Kontrol Tarihçesi

M.Ö. 1550

Doğum kontrolünün bilinen en kolay yöntemi timsah dışkısı, bal ve sodium karbonat karışımıydı. Mısırlılar bu karışımı kadınların cinsel organlarına yerleştirerek hamile kalmayı engelliyorlardı.

1564- Prezervatifin keşfi

Prezervatifin ilk çeşidi Gabriel Fallopius tarafından ortaya çıkartıldı. Bu şahıs aynı zamanda fallop tüplerini de bulan kişidir. O zamanlardaki prezervatifler hayvanların iç organları ve derisinden yapılıyorlardı. Bunun yanısıra, kimyasala batırılmış keten bez de kullanılıyordu.

Reklam
Reklam

1700- Limon ve keten bezler

Kazanova’nın günlüğü pek çok denemesini de gün ışığına çıkartmıştır. Koyun idrar kesesinden yapılan prezervatif, yarım limon ve keten bezden yapılan ve fiyonk ile bağlanan rahim boynuna yerleştirilen maddeler. Üstelik bu malzemeler ve prezervatifler pahalı olduğu için yıkanarak tekrar tekrar kullanılıyorlardı.

1839

Charles Goodyear kauçuğu kükürtle sertleştirme teknolojisini buldu ve bu yöntemi prezervatiflerde, duş şırıngalarında ve diyaframlarda kullandı.

1873- Doğum kontrol yöntemlerine yasak!

Amerikan Meclisi bütün doğum kontrol yöntemlerini yasakladı. Posta şirketleri, posta yoluyla satılan doğum kontrol yöntemlerine el koyma hakkına sahip oldular ve bu nedenle kontraseptifler ‘’kadın hijyen ürünü’’ olarak satılmaya başlandılar.

1916-1950

Doğum kontrol aktivisti Margaret Sanger ilk doğum kontrol kliniğini Amerika’da açtı ve 9 gün sonra polis kliniğe baskın yaptı. Sanger, toplumu rahatsız etme suçundan tutuklandı ve 30 gün hapis yattı. Sanger sayesinde doğum kontrolü kullanma yasağı 1930’larda kaldırıldı ve 1950 yılında (80 yaşındayken) Sanger, 150,000$ toplayarak ilk doğum kontrol hapı için çalışmalara başladı.

Reklam
Reklam

1960

FDA ilk doğum kontrol hapını onayladı. Bu hapın adı Enovid’di. Daha sonra bu hapın ciddi sağlık sorunları yarattığı ortaya çıktı (kalp krizi, kan pıhtısı) ve feminist gruplar bu hapın güvenilirliğini sorgulamaya başladılar. Bu da hapta değişikliğe gidilmesine neden oldu.

1965

Yüksek mahkeme evli çiftlerin doğum kontrol yöntemi kullanmalarına izin verdi. Fakat evlenmemiş pek çok kadının böyle bir izni olmadı.

1972

Yüksek mahkeme herkese (evli ya da bekar) doğum kontrolü kullanma hakkını tanıdı.

1976

Dölyatağı içi aygıtları FDA tarafından onaylandı ve doktorlar tarafından kullanılmaya başlandı. Bu aygıtların 10 yıla kadar doğum kontrol sağladıkları biliniyordu. Fakat bu ürünler bazı kadınlarda pelvik iltihaplanmalara neden oldular.

1980

Hormonal doğum kontrol hapları daha düşük dozlar halinde ortaya çıktılar. Bu süreçte 10.5 milyon Amerikalı kadın ilacı kullanmaya başladı.

1992

FDA onaylı Devo-Provera, aylarca hamileliği önleyen iğne, ortaya çıktı.

1998

FDA onaylı ilk ertesi gün hapı ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

2010

40 yaşının üstündeki 46,000 kadının üzerinde yapılan araştırmalar doğum kontrol hapı kullanan kadınların daha uzun yaşadıklarını ortaya koymuştur.

Günümüzde 100 milyonun üzerinde kadın doğum kontrol hapı kullanmaktadır.