'Beni seviyor mu?' İşte anlamanın yolları

Terapilerde sıklıkla karşılaşılan bir cümle “beni sevdiğini anlayamıyorum, sevip sevmediğini bile bilemiyorum.” Bazı ilişkiler kafa karıştırır. Hatta ilişkiye başlamadan önce de size karşı duygularından emin olamayabilirsiniz. Herkesin sevgiyi gösterme biçimi de farklıdır. Ancak tüm bu farklılıklara rağmen değer verildiğini nasıl anlarız? İşte bütün ipuçlarını Uzman Psikolog Melda Yakupoğlu bizler için anlattı.

Günümüzde artık birinin sizden gerçekten hoşlanıp hoşlanmadığını, sevip sevmediğini anlamak ne yazık ki pek kolay değil. Herkes cesurca aşk dolu cümleler kuruyor, duygularını ifade ediyor ama bunlardan birçoğu içten değil ve ilişkiyi çabucak tüketme amaçlı olabiliyor.

Bu sebeple her zaman insanların söyledikleri ile yaptıklarının tutarlı olmasına dikkat edilmeli. Sözleri ile sizi çok sevdiğini söyleyen biri zor zamanınızda yanınızda olmayabilir. Duygularınıza yeteri kadar duyarlılık göstermeyebilir. Bu noktada sizi gerçekten sevdiğinden söz edilmez.

Reklam
Reklam

En çok dikkat etmeniz gereken şeyler, duygularınızı anlıyor mu ya da anlamak için çaba gösteriyor mu? Olumsuz hissettiğinizde, üzgünken üzüntünüze duyarlı mı, o anda yanınızda olmasına ihtiyacınız varsa yanınızda mı?

Öfke, kin, ego gibi duygulara tartışmalar anında çok kapılıp ilişkinizde ilk tartışmada ya da zorlukta sizi yarı yolda mı bırakıyorlar yoksa yapıcı mı davranmaya çalışıyor?

Hataların tamamını size mi yüklüyorlar yoksa kendi hatalarını da görüp yapıcı olmaya mı çalışıyorlar. Size acımasızca, merhametsizce, gurur yaparak mı davranıyorlar yoksa şefkat duygusuyla mı yaklaşıyorlar?
Bu sorular davranışları ile sözleri arasındaki farkları anlamanızda yardımcı olacaktır. İlişkilerde belirli kalıplar yoktur. Kafanızdaki davranış kalıbına uygun davranmaması sizi sevmediği anlamına gelmez. Ama davranış olarak bir çaba, pozitif taraf göremiyorsanız sözler anlamlı bir veri olmayacaktır. Mesela size değer veren kişi sizinle ilgili detaylarla ilgilenir.

Gününüzün nasıl geçtiği ile ilgilenir ve detay sorar. Bazı kişiler daha yüzeysel davranır. Sadece günlük konulardan konuşurlar, bazıları ise sizi detay tanımaya çalışır ve detaylarınızla ilgili sorular sorar. Kendilerinin sormasının yanı sıra size de kendileri hakkında detaylı bilgi verir.

Reklam
Reklam

KENDİSİYLE İLE İLGİLİ ÖZEL DETAYLARI SİZİNLE PAYLAŞIR

Çevresinde önemli gördüğü insanlarla tanıştırır ve konuşmalar arasında bu kişilerden size bahseder ve çevresindekilere de sizden bahseder. İlişkisinin olduğunu söylemekten kaçınmaz ve ilişki sorumluluğu alabilecek şekilde davranır.

Görmek ve arama konusunda çaba gösterir. Fırsat bulduğu boş zamanlarında birlikte bir şeyler yapmak için uğraşır. Aramışsanız, müsait olmasa bile müsait olduğu ilk fırsatta size geri döner.

Aramalarınıza geç cevap veriyorsa sürekli bahaneler yaratıyorsa, buluşma planlarınız genellikle erteleniyor ve son anda aksilikler çıkıyorsa her ilişki için böyle söylenemez ama yine de duruma dikkat etmenizde fayda var.

SİZİ KAYBETMEKTEN KORKAR

Gelecek ile ilgili hayal kurmak ve davranışlarının da bununla tutarlı olması, sözlerle davranışların tutarlı olması gerekir. Tartışmalar sonrasında her zaman ilk adımı atmasa bile sonucunda yapıcı adımlar atar, ilk tartışmada sizi yarı yolda bırakmaz. Tartışma anında sizi kaybetmekten korkar.

Reklam
Reklam

Uzun süren bir ilişki esnasında yada evlilikte hala sizi sevip sevmediğini nasıl anlayacaksınız? Uzun ilişkilerde de bahsettiğim her şeye dikkat etmelisiniz. Ancak uzun süren ilişkilerde sıklıkla yapılan düşünce hatalarından biri onun ilk gün gibi olmasını beklemektir.

İLK GÜN GİBİ OLMAYABİLİR!

İlk gün gibi kalmaması sizi sevmediği anlamına gelmez. İlişkiler henüz başlamadan yada tam başlama esnasında insanlar birbirlerine daha farklı davranabilirler.

Örneğin bu dönemde daha ilgili olabilirler, duygularını daha yoğun belli edebilirler. Birbirlerini daha çok arayabilirler. Sürprizler yapabilirler. Odak nokta haline getirebilirler. Zamanla ilişki olgunlaşır ve farklı bir aşamadan geçer.

Olgunlaşana kadar geçen yaşantılar ile ilişki olgunlaştıktan sonra yaşananlar birbirine benzemeyebilir. Hatta zaten benzememesi sağlıklı bir ilişki için olumlu da bir özelliktir. Çünkü ilk günlerde heyecan çok yoğunken kişilerin üstünde de flörtün sevgiliye geçme aşamasında bir gerginlik, tedirginlik hissi vardır.

Reklam
Reklam

SÜRPRİZ YAPMAYABİLİR!

Kadınlar daha çok ilişkide özel olduklarını hissetme ihtiyacı içerisinde oluyorlar. Bu sebeple ufak sürprizler ve jestler bekleyebiliyorlar. Aslında herkes değerli olduğunu hissetmek ve önemsendiğini hatırlamak ister.

Aynı şeyi erkeklerin de kadınlardan beklediğini unutmayın. Ayrıca sürpriz yapmamak sizi sevmediği anlamına gelmez. Bazı insanlar aileleri içerisinde büyürken duygusal ifadeleri çok kullanmamış olabiliyorlar.

Duygu belirtmeyi de zayıflık olarak algılayabiliyorlar. Bu davranışların her ne kadar işlevsel olmadıklarını bilseler de kendilerini ve yıllar süren alışkanlıklarını değiştirmek zor olabiliyor.

Hatta bir değişime girmesi fikri baskı oluşturuyor ve bir taraf ufak jestler beklerken bu karşı taraf için baskı meydana getirebiliyor. Bunun tersi bir biçimde sürpriz yapıp, size değer vermeyen kişiler de olabiliyor. O yüzden ne yazık ki partnerinizin size sürpriz yapıp yapmaması sevdiği ile ilgili anlamlı bir veri oluşturmuyor.

GENEL OLARAK DEĞERLİ HİSSEDERSİNİZ

Reklam
Reklam

Genel olarak her şeye dair bir şeyler hissederiz ama iyi ama kötü. Hayatta birçok olay, aktivite, mekan, nesne, insan bize bir şeyler hissettirir. Bazen bir ilişki içinde yada hoşlandığınız kişinin yanında daha farklı hissedebilirsiniz.

Örneğin; bazen kendinizi güvende hissetmeyebilirsiniz, yetersiz görebilirsiniz. Değer görmediğinizi ya da işlerin yolunda gidip gitmeyeceği ile ilgili endişeli olabilirsiniz. Bu iç sesiniz çoğu zaman perdelediğiniz düşüncelerinizin ardından gelir.

Aslında tam da bu noktada mantığınız size bir şeyler demeye çalışır. Hislerinizin ardındaki düşünceleri bulmaya çalışın ve eğer mantıklılarsa bu kalbinize kulak verin. Değerli hissediyorsanız ilişkinin hangi aşamasında olursanız olun, bu sizi sevdiğini gösteren bir işarettir.

**Uzman Klinik Psikolog
Melda YAKUPOĞLU

http://meldayakupoglu.com
https://www.instagram.com/uzm.psk.meldayakupoglu/