“Benim Cumhuriyet ile bir sıkıntım yok”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihini dile getirmesi ile ilgili kendisini eleştirenlere “Benim Cumhuriyet’le bir sıkıntım yok” diyerek yanıt verdi.

ANKARA (ANKA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihini dile getirmesi ile ilgili kendisini eleştirenlere “Benim Cumhuriyet’le bir sıkıntım yok” diyerek yanıt verdi. Erdoğan KCK operasyonları konusunda ise “Teröre kim zemin hazırlıyorsa biz onların peşinde olacağız. Markası ne olursa olsun peşinde olacağız” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, İdareciler Günü Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada Uludere’de Linç girişimiyle karşılanan Kaymakam Naif Yavuz’u özel olarak tebrik etti. Erdoğan, Kaymakam Yavuz’a geçmiş olsun dileklerini bir kez daha ilettiğini belirtirken, olaydan daha önce Kaymakam’ın Başarılı, İdareci Ödülünü almaya hak kazandığını söyledi. Erdoğan, “Yaklaşık 700 kaymakamımız arasında, Uludere Kaymakamı arkadaşımızın bu başarıyı elde etmiş olması, esasen maruz kaldığı linç girişimini de açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan, özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerde, terör örgütü ve onların uzantılarının başarıya tahammülsüzlüklerinin bu olayda bir kez daha net olarak ortaya çıktığını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sivrisinekten kurtulmanın yolu, hepiniz biliyorsunuz ki, tek tek haşeratı öldürmekten değil, bataklığı kurutmaktan geçer. Biz, Hükümet olarak, son 9 yılda, işte bu bataklığı, haşeratın ürediği, barındığı, beslendiği, gizlendiği bu bataklığı kurutmak için yoğun bir mücadele içindeyiz. Her zaman ifade ediyorum: Terörle mücadele, sadece güvenlik tedbirleriyle başarıya ulaşmaz. Terörü doğuran, besleyen, teröre istismar imkanı veren zemini ortadan kaldırmadıkça; yani yoksulluğa, göçe, geri kalmışlığa, itilmişliğe ve ötelenmişliğe çare üretmedikçe, terörün zemini ortadan kaldırılamaz. Özellikle de, millet-devlet arasında bir kucaklaşma, bir muhabbet tesis edilmedikçe, milletin devletine olan güveni sağlayamadıkça, terör minimize edilemez.”

-VALİLERE "YOKSULUN KAPISIN ÇALIN" TALİMATI-

Reklam
Reklam

Erdoğan konuşmasında makamında oturan, evinden işine işinden evine giden ve gün boyu özel şoförünün ensesinden başka bir şey görmeyen Vali ve Kaymakam istemediğini söyledi. Kendisinin yoksul vatandaşların evine giderek ihtiyaçları ile ilgilendiğinin altını çizen Erdoğan “Yoksulları aradık bulduk, doğrudan yardımlarımızı ulaştırdık. İşsiz için iş, yoksul için aş üretmek için samimi gayret gösterdik. Her zaman valilerimize, kaymakamlarımıza, belediye başkanlarımıza özellikle bir şeyi telkin ettim. O da şu; ‘hiçbir zamana fakiri yoksulu kapınızda beklemeyeceksiniz. Siz fakirin yoksulun kapısını çalacaksınız. Öyle çalacaksınız ki sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Çünkü onları incitmeden bunu yapacaksınız. Zira bugün Grup konuşmamda da ifade ettim. Akif’in Hz. Ömer ile ilgili olarak kenarı Dicle’de bir kurt aşırsa bir koyunu gelir de adli ilahi sorar Ömer’den bunu dediği Ömerler sizlersiniz. Sizlersiniz. Sizler bu ülkenin Başbakanı’nın Cumhurbaşkanı’nın o illerdeki ilçelerdeki eli ayağı gören gözü duyan kulağısızınız. Bunu beraber el ele ve tek vücut halinde yapacağız, beraber başaracağız. Sizler uyanık olduğunuz sürece terör bu ülkede uyanık olamaz. Evvelallah Yok olmaya mahkumdur” diye konuştu.

Reklam
Reklam

-KCK ELEŞTİRİLERİ-

Erdoğan terör örgütünün bölgedeki yatırımları sabote ettiğini de hatırlatırken, KCK tutuklamalarına yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Başbakan Erdoğan şunları söyledi:

“KCK, KCK, KCK, nasıl olur da KCK’yı tutuklarsınız. Nasıl olur da şöyle yaparsınız, böyle yaparsınız. Bunlar belediye başkanı şudur budur vs. Teröre kim zemin hazırlıyorsa biz onların peşinde olacağız. Markası ne olursa olsun peşinde olacağız. Asla geri adım atmak yok. Zira kimin ne yaptığını gayet iyi biliyoruz. İyi takip ediyoruz. Dedik ya gerekirse inlerine kadar gideceğiz, gidiyoruz. Çünkü bu ülkenin huzurunu, bu ülkenin barışını, refahını engellemeye bozmaya kimsenin hakkı yok. Ve bu konuda valilerimiz, kaymakamlarımız, güvenlik güçlerimiz şu ana kadar fedakarca, birlik beraberlik içerisinde, silahlı kuvvetlerimizle, jandarmamızla, emniyet güçlerimizle el ele dayanışma halinde bir mücadele sürdürüyoruz. Onun için kendilerini alkışlıyorum. Onun için kendilerini tebrik ediyorum ve inanın ülkemizin aydınlık yarınları işte bugün atılan tohumların inşallah semeresi olacak. Valilerin, kaymakamlarımızın tehdit edilmesi bölgeye hizmet götürülmemesi için uygulamaya konulan senaryolar işte bütün bu adımları engellemek için. Bir kaymakam arkadaşımız, ilçesindeki köylere, oradaki acıyı paylaşmak, taziyede bulunmak, yaraları sarmak için gidiyor.

Reklam
Reklam

Hem de o bölgenin bir insanı olarak, yani muştu yani oranın insanı oranın evladı. O bölgenin dilini, ruhunu, yapısını bilen bir kişi olarak oraya gidiyor. Ne var ki, işte o başarıyı hazmedemeyen, o başarıyı çekemeyen, bölgenin çehresinin değişmesini istemeyen o densizler tarafından insanlık dışı muameleye maruz kalıyor. Bunlar bizi asla yıldırmayacak değerli arkadaşlarım… Bunlara asla boyun eğmeyeceğiz, asla geri çekilmeyeceğiz. Allah’ın verdiği ömrü kimse geri alamaz. Kimse geri çekemez. Yeter ki biz bu ömrü bu vatana bu millete hizmet yolunda harcayalım. Bu yola böyle devam edelim. İnanıyorum ki idareciler olarak bizim görevimiz zaten bu değil mi? Eğer idareci kendini bu yola vakfetmezse millet kendini bu yola asla vakfetmez. Ama idareci kendini bu yola vakfederse idareci bu noktada kendini öne çıkarırsa, kendini ortaya koyarsa o millet de arkasından gelir. Hani diyor ya şair. Yürüyeceksin millet yürüyecek arkandan. Önce idareci, sen yürüyeceksin. Millet de arkandan yürüyecek. Bunu başarmanız lazım.”

Reklam
Reklam

-“CUMHURİYET İLE SIKINTIM YOK”-

Bölgeye yapılan hizmetler için “Cumhuriyet tarihinde bu hizmetler yapılmadı” cümlesini kullanmasına yönelik eleştirileri de yanıtlayan Erdoğan “Diyorlar ki niye hep siz Cumhuriyet tarihini dile getiriyorsunuz. Ya ben bir dönemi ortaya koyuyorum. Benim Cumhuriyetle herhangi bir sıkıntım yok. Çünkü Cumhuriyet burada zaten. Bu millet Cumhurun ta kendisidir. Cumhuriyetin ta kendisidir. Bizim öyle bir sıkıntımız yok. Ama biz bir dönemi ortaya koyuyoruz. Ve şurada 90 yıl içerisinde ortalama rakam veriyorum. Sadece doğu ve güneydoğu’da yapılan yatırımların bedeli yaklaşık 25 katrilyonu bulmuştur eski rakamla. Bugüne kadar böyle bir şey olmadı” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler: