''Benzindeki artışın vergilerle ilgisi yok

Ankara (AA)- Gelir İdaresi Başkanlığı, benzin fiyatlarında yaşanan artışların vergilerle hiçbir ilgisinin bulunmadığını, fiyat artışlarının petrol fiyatlarında görülen artışlar ile sektörün fiyat ayarlamalarından kaynaklandığını bildirdi.

Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2005'ten itibaren akaryakıt sektöründe serbest piyasa ekonomisine geçildiği ve fiyatların tamamen arz-talep dengesi ile piyasada oluşmasına imkan sağlandığı kaydedilen açıklamada, bu tarihten bugüne kadar benzin üzerinden alınan vergilerde hiçbir artışa gidilmediği belirtildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada o tarihte 1 litre üzerinden alınan ÖTV tutarının bugün de aynı kaldığı belirtilerek, "Benzinin Tüpraş çıkış fiyatlarına bakıldığında ise 1 Ocak 2005 tarihinde 0,3941 YTL olan 1 litre benzinin vergisiz satış fiyatının, 25 Nisan 2006 tarihinde 0,7273 YTL'ye çıktığı yani vergi dışı fiyatın yüzde 85 arttığı kolaylıkla görülebilecektir. Anılan yaklaşık 1.5 yıllık bu süreç içerisinde benzin üzerinden alınan ÖTV tutarının hiçbir şekilde artırılmaması nedeniyle de benzin üzerindeki vergi yükü yüzde 64 seviyesine gerilemiştir" denildi.