Benzinli arabayı elektrikliye çevirdi

Benzinli aracı elektrikli arabaya çeviren Murat Orhon, yaptığı işlemleri sosyal medyada böyle anlattı.

Benzinli aracı elektrikli arabaya çeviren Murat Orhon, yaptığı işlemleri sosyal medyada böyle anlattı.

%100 elektrikle çalışan bir araç yapma fikri bir süredir aklımdaydı bunun için uygun seçeneklerden en ucuzu olan 1990 model Fiat 126 Bis imi 2 ay önce 3.000.- TL ye aldım, ve benzinli motoru ile son sürüşü yaptım.

Aracın fiziksel boyutları oldukça küçük olduğu için çok da hafif , bu da elektrikle çalışan bir araç için daha uzun menzil demek.

126 Bis çok basit bir araç dönüşüm sırasında ne direksiyon sistemine ne de hidrolik fren sistemine elektrikli pompa takmak gerekmiyor bu da işimi oldukça kolaylaştıracak.

Reklam
Reklam

Bu araçların sulu ve susuz tipleri var , benimki su soğutmalı yani motorla beraber radyatör fan vs. de sökmem gerekiyor .

Önce ön taraftan aracın aküsünü söktüm daha sonra soğutma ve kalorifer sistemini daha sonra ise motor ve benzin deposunu, arka koltukları da söktüm aküler için oraya uygun bir yer yapacağım.

Motoru şanzımana bağlayan M8 vidaları söküp marş motorunu da ayırdıkdan sonra motorun tek bağlantısı arka kaporta parçasına, ben o parçayı yerinden söküp motorla birlikte çıkarmayı daha uygun buldum.

Motoru yerinden çıkarmadan önce benzin, su ve elektrik bağlantılarını da söktüm, sanki hepsi geri takılacakmış gibi kırmadan bozmadan kesmeden çalıştığım için söküm biraz uzun sürdü.

Şimdilik şanzıman ve debriyajı kullanacağım, sürüş testlerinden sonra bazı değişikler yapabilirim nede olsa bu araç benim için bir test platformu. — Ostim Ankara'da.

26 Bis motoru...

Motorun üstünden debriyaj baskı ve balatası ile volanı sökeceğim, bunları çizip yaptıracağım adaptör parçaları ile elektrik motoruna bağlayacağım.Baskı, balata ve volan...

Reklam
Reklam

Baskı, balata ve volan...

Gerekli parçaları yapabilmek için bazı ölçüler almak ve biraz kafa yormak gerekti.

Şanzıman bağlantısı için kartondan şablon çıkardım

Araç üstünde yaptığım her işlemi detayları ile yazmama imkan yok ama merak edenlere bir fikir vermesi için önemli işlemleri resimleri ile açıklamaya çalışıyorum.

Aldığım ölçüler ve çıkardığım şablona göre bağlantı parçasını çizdim.

Parçayı CNC Lazer de kestirdim.

Volan bağlantı parçasını çizdim.

Torna ve frezede işlettim.
6001 rulmanlara şanzıman mili geçecek.

Elektrik motoru bağlantı parçası çizimi

Parçaların birbirine uyduğuna bakmak ve bazı ölçüler almak için geçici montaj...

Kamalı motor bağlantı parçası.

Rulmanlı ara parça...

Volan nihayet motorla buluştu...

Baskı ve balata da bağlandı ve montaj tamam...

Birkaç ölçü aldıkdan sonra geri sökeceğim, montaj plakasını şanzımana iyice yaklaştırmak için motoru geriye alacak bir parça çizmem ve yaptırmam gerekiyor...

Delikler tutuyor...

Spacer ı çizdim

Parça oldukça büyük, ağır olmaması için aluminyumdan işlettim.

Reklam
Reklam

Motoru 6 cm. geriye alınca şanzıman ile bağlantı plakası arası 2 cm. ye düştü buda bağlantı civatalarının oluşacak torka dayanmasını çok kolaylaştıracak.

Nihayet geçicide olsa motoru araca taktım bundan sonrası mekanikten çok elektrik, elektronik...

Daha önce motoru ve kontrol ünitesini test edip ön ayarlarını yapmıştım..

Araca takmayı düşündüğüm göstergelerden biri. Hepsini çok düşük fiyatlara aldım...

Sökülen benzin deposunun doldurma kapağı yerine şarj prizi...Yalnız kapaklı fiş piyasada bulunmuyor kapaklı olanlar hep dişi yani priz...

Bir kapaklı priz bir fiş ve biraz epoksi ile kendim yaptım...72 V 10 A şarj cihazıda gümrüğe takıldı ama evrakları yolladım bugün yarın gelir.

Şanzımanı tutan bağlı olduğu benzin motoruydu , onu çıkarınca boşta kaldı aşağı düştü vitesler geçmiyor , bu sorunu halletmek için bir ray profil kullandım.

Arka koltuğu sökünce aküleri koymak için pek de düzgün olmayan bir zemin çıktı.

Bu sorunu çözmek için biraz marangozluk gerekti.

Ağır aküler nedeniyle zaman içinde meydana gelebilecek çökmeleri önlemek için çeşitli boylardaki tahtalarla destekli 15 mm. OSB den aldığım ölçülere göre bir platform yaptım.

Reklam
Reklam

Arka koltuğun olduğu yere vidaladım.

Aküler yerlerine konuldu , daha sonra üstlerini bir pleksi fanus ile kapatmayı ve fan ile havalandırmayı düşünüyorum.

Ara bağlantılar yapıldı , 72 Volt hazır...