Bergama Belediyesi'nden Siyanürlü Atik Açiklamasi

BERGAMA Açıklamada, "Geçen 24 Kasım'da, öğlen saatlerinde gelen telefon ihbarı üzerine belediyemiz çevre mühendisi, zabıta birimimiz eşliğinde denetim çalışması gerçekleştirmiştir.

BERGAMA Açıklamada, "Geçen 24 Kasım'da, öğlen saatlerinde gelen telefon ihbarı üzerine belediyemiz çevre mühendisi, zabıta birimimiz eşliğinde denetim çalışması gerçekleştirmiştir. Bu kapsamda işletme içindeki kimyasal arıtma tesisi çıkışından atık depolama alanına giden ve kırıldığı için devre dışı bırakılan boru civarından ve işletme bitişiğindeki ıslah edilmiş dere yatağından iki çamur numunesi bilgi edinme amaçlı alınmış ve analizi yapılmak üzere DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Ölçüm Laboratuvarına gönderilmiştir. Yine aynı gün belediyemizin ihbarı üzerine İZSU ekipleri ve ertesi gün de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince de denetim ve numune alma çalışmaları yürütülmüştür. Analiz sonuçları 4 Aralık'ta belediyemize ulaşmıştır. DEÜ Laboratuvarı tarafından iletilen sonuçlar incelendiğinde, tarafımızdan alınan gerek işletme içindeki gerekse dere yatağındaki numunelerde; alimünyum, arsenik, civa, demir, kurşun, manganez ve siyanür gibi maddelere rastlanmıştır. Laboratuvar tarafından yapılan analizlerde söz konusu maddelerin ölçülen değerlerine yer verilmiş, ancak sınır değerler olup olmadıkları ya da gerek mevzuat açısından gerekse çevre ve insan sağlığı açısından risk değerlerinde olup olmadığı yolunda herhangi bir değerlendirmeye ya da yoruma yer verilmemiştir. Bu nedenle, belediyemiz tarafından DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü'nden alınan analiz sonuçları değerlendirilmek üzere çevre mevzuatı açısından yetkili merci olan İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne gönderilmiştir. Ayrıca İZSU ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince alınan numunelerle ilgili bir sonuç ya da değerlendirme belediyemize henüz ulaşmamıştır" denildi.
Açıklamanın devamında şöyle denildi:
"Yaşanan son gelişmeler ve temiz bir çevre ya da doğal dere ortamı içinde bulunması normal olmayan bir takım maddelerin ve kimyasalların işletme çevresinde tespiti kaygılarımızı arttırmaktadır. Unutulmamalıdır ki Bergama-Ovacık Altın Madeni'nin çevre ve sağlık yönünden taşıdığı riskler açısından ayırdedici özelliği, altın elde edilmesinde siyanür liçi yöntemi kullanılması ve ortaya çıkan atıkların bölgede inşa edilen bir atık barajında biriktiriliyor olmasıdır. Siyanürlü yöntemle altın eldesi, yeraltından çıkarılan ve altın içeren maden cevherinin siyanür kullanılan bir kimyasal yöntemle ve maden alanında kurulan bir tesiste işlenerek altın ve gümüşün ayrıştırılması anlamına gelmektedir. Yani tesiste yapılan işlem bir kimyasal işlemdir. Yörede kurulan tesisin maden olmak yanında kimyasal bir endüstriyel tesis olmak gibi bir özelliği de vardır. Bu tür işletmelerde, bir diğer önemli nokta tesisin sadece normal işletme sırasında çevresel riskler yaratmakla kalmaması, özellikle atık havuzuyla ilgili kaza riskleri de taşımasıdır. Son olay da göstermiştir ki yöre halkı ve doğal çevre büyük bir risk altındadır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: