UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girme yolunda emin adımlarla ilerleyen Bergama’nın adaylık dosyası Dünya Miras Komitesi’ne iletildi.
Bergama Belediyesi tarafından hazırlanan Bergama’nın UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyasının ilk taslağı UNESCO Dünya Miras Komitesi’ne iletilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunuldu. Bakanlık tarafından incelenen dosya, merkezi Paris’te bulunan Dünya Miras Komitesi’ne iletildi. Bergama’nın Dünya Mirası olması yolunda bir adım daha tamamlanmış oldu.
Bergama Belediyesi’nin hazırladığı 257 sayfadan ve onlarca haritadan oluşan taslak dosya ile ilgili UNESCO uzmanlarının ilk görüşlerinin 1,5 ay içinde netleşmesi bekleniyor. Dosyada, Bergama’nın kültürel ve tarihi değerleri ile ilgili olarak sunulan her bilgi, sayısı 150’yi geçen görsel malzeme ile destekleniyor.
Tüm görsel materyaller, UNESCO uzmanlarının incelemelerini kolaylaştırmanın yanı sıra, Bergama’nın kültürel değerlerinin tam olarak ortaya konulabilmesine yardımcı olacak. UNESCO uzmanlarından gelecek ilk görüşler çerçevesinde Bergama Belediyesi çalışmalarına devam ederek adaylık dosyasını geliştirecek, yenilenen metinler ve görseller ile tamamlanacak dosya Ocak 2013’te UNESCO Dünya Miras Komitesi’ne tekrar gönderilecek. Böylece Bergama’nın Adaylık Dosyası yaklaşık 1,5 yıl süren son inceleme aşamasına girmiş olacak.
2014 Haziranı’nda tamamlanacak bu son aşamadaki incelemeler kapsamında, Bergama’yı UNESCO ve UNESCO’nun teknik danışma birimi olan ICOMOS uzmanları ziyaret edecek ve adaylık dosyası ile sunulan bilgilerin içeriğini yerinde inceleyecek.
2011 Nisan ayında UNESCO’nun Ön Listesi’ne (Tentative List) adını yazdırarak resmi olarak Dünya Mirası Adayı olan Bergama’da çalışmalar belediye bünyesinde oluşturulan ekip tarafından yürütülüyor.
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Türkiye’de ilk kez çalışmaların belediye meclisinin aldığı kararla resmileştirilen bir birim ve birim üyelerince yürütüldüğünü belirterek, "Adaylık çalışmalarını yürüten birim Bergama Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü bünyesinde UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi olarak kurumsallaştırıldı. Ülkemizde UNESCO Dünya Miras Adaylık Dosyası çalışmaları ilk kez, bir belediye bünyesinde kurulan resmi birim tarafından yürütülüyor. Ülkemizde yıllardır UNESCO Dünya Miras Listesi adayı olarak hazırlık çalışmaları yürüten farklı yerler varken, Bergama’nın adaylık dosyasının ilk taslağının bir yıl içinde hazırlanarak UNESCO ya iletilmiş olması Bergama Belediyesi’nin yürüttüğü çalışmaların ne denli hızlı ve sağlıklı olduğunu gözler önüne seriyor” diye konuştu.
Başkan Gönenç, Türkiye’de pek çok kültür varlığının Dünya Miras Listesi’ne girmek için beklediğini söyledi ve ekledi: "Roma ve Helen Dönemi tapınaklarına, tiyatrolarına, su yollarının ve sağlık merkezlerinin en ünlülerine sahip bir başkent olan ve antik dönem sonrası yaşamın kesintisiz olarak devam ettiği Bergama’nın Dünya Miras Listesi’ne girmesi, listede yer alan arkeolojik varlıklara güç katacaktır. Antik Anadolu’nun incisi Bergama’nın, Dünya Mirası Kent olmak için yaptığı başvuru, umuyorum ki kalıcı listeye girmekle sonuçlanacak. "
Gönenç, Bergama’da var olan potansiyelin UNESCO tarafından tescillenmesinin ilçeyi yakın gelecekte bir dünya markası haline getireceğine dikkat çekti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz