Bergama’da Tarihi Yapılar Ayağa Kalkıyor

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi başkent Bergama’da gerçekleştirdiği belgeleme ve envanter çalışmaları kapsamında...

Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki tarihi başkent Bergama’da gerçekleştirdiği belgeleme ve envanter çalışmaları kapsamında üniversitelerin mimarlık fakülteleri ile işbirliği yürütüyor.

Bergama Belediye Meclisi’nce de onaylanan I., II. ve III. Derece Arkeolojik Sit Alanları ile Kentsel +III. Derece Arkeolojik Sit Alanları’nı kapsayan Koruma Amaçlı İmar Planı’yla, belirlenen alan sınırları içerisinde tarihi dokuya uygun yapılaşmanın önü açılmıştı. Ancak, kentin tarihi dokusunda yer alan tescilli taşınmaz kültür varlıklarının çokluğu karşısında uygulamaya dönük proje sayısı oldukça yetersiz.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda, Bergama Belediyesi’nin tespit ettiği tarihi yapıların restorasyon uygulamalarının yapılması ve proje ihtiyacının karşılanması amacıyla işbirliği protokolü imzalanan üniversitelerden akademisyen ve yüksek lisans öğrencileri kentte çalışmalara başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi’nden yaklaşık 50 öğrenci, gruplar halinde ilçeye gelerek tespit edilen yapılarda çalışmalar sürdürüyor. Öğrenciler, tarihi yapılarda uygulamaya dönük kullanım amacıyla rölöve, restitisyon ve restorasyon projeleri yürütüyor.

Çalışmanın Bergama için oldukça önemli olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Bergama tarihi açıdan çok zengin bir kent. Bu zenginliği kentin birçok noktasında görmek mümkün. Sit alan sınırları içerisinde pek çok tescilli yapı var. Fakat tescilli yapıların restorasyon projelerinin hazırlanması oldukça zahmetli ve masraflı. Bu durum vatandaşları sıkıntıya düşürüyor” dedi.

Gönenç, “Ancak gerçekleştirdiğimiz çalışmayla, tarihi yapıların restorasyon projeleri yüksek lisans öğrencileri tarafından yürütülecek, projeler kurul onayı alındıktan sonra yapı sahipleri tarafından uygulanabilecek” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başkan Gönenç, çalışmanın Bergama turizmi açısından da olumlu bir gelişme olduğunu belirtti, projenin kent dokusunun iyileşmesi, koruma altına alınması adına önemli olduğunu ifade etti. Başkan Gönenç, “Şu an Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Restorasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Can Binan, Doç. Dr. Aynur Çiftçi, Yrd. Doç. Dr. Ayten Erdem, Yrd. Doç. Dr. Uzay Yargün, Arş. Gör. Nur Umar koordinatörlüğünde gelen öğrenciler, projeler üzerinde çalışma yapıyorlar. Çalışmamız öğrenciler için de oldukça önemli” dedi.

Hazırlanacak projelerin telif hakları Bergama Belediyesi’nde kalacak. Projeler, Koruma Kurulu’nca onaylanmasının ardından yapı sahiplerince uygulanabilecek. Hazırlanacak projeler, hazırlayan ekiplerin de katılımıyla sergilenecek ve emeği geçenlere sertifika verilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: