Berlin Berlin

Bugünlerde Türk turizminin kalbi Berlin’de, dünya en büyük turizm fuarlarından olan ITB’de atıyor.

Sakın başlığa bakıpta Hülya Avşar’ın meşhur filminden bahsedeceğimi zannetmeyin.

Türkiye’nin bacasız sanayisi olan turizminin tek konusu bugünlerde ITB Berlin Fuarı. Sektörün büyük oyuncuları fuarda tanıtım yapıyorlar. Büyük oyuncuları bir yana Türkiye’nin en büyük turizm pazarı olan Almanya’ya devlet olarak iki bakanla çıkartma yapıldı. Hem Başbakan yardımcısı Bülent Arınç, hemde çiçeği burnunda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, turizmcilerimizi fuarın açılışında yalnız bırakmadı. Bakanlarımız hem turizmcilerle görüştü hemde Almanlara ve sektörün dünya çapındaki profesyonellerine Türkiye’yi anlattı.

Reklam
Reklam

***

Yeri gelmişken belirtmeden edemeyeceğim, Turizm sektörünün büyük oyuncuları Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in göreve başlamasının ardından yaptığı açıklamalardan oldukça rahatsız olmuştu. Yıllar boyunca milyarlarca dolarlık yatırım yapan ve Türk turizmini belirli bir noktaya gelmesinde büyük pay sahibi olan özellikle sahil kentlerinde iş yapan turizmciler, devletin şu anda kendilerini üvey evlat gibi görmeye başladığını düşünüyor.

Türkiye’de turizm sektöründeki bu yükselişin amiral gemisi olan Antalyalı turizmcilerin çoğunluğu, hükümetin alternatif turizm olarak tercih etmesinin kendilerinin endişeye sevkettiğini dile getirirken, sadece Antalya, Muğla ve Mersin hattında yılda 40 milyon turistin ağırlanabileceğini kaydediyor.

***

Turizmciler, hükümetin turizmin gelişmesi konusunda Anadolu’yu tercih ettiğini ancak öne sürülen bölgelerin turizm açısından yetersiz olduğunu belirtiyor. Anadolu’nun tarih ve medeniyet olarak pazarlanması gerektiğini kaydeden turizmciler, bütün bu çalışmalar olurken kendilerinin ihmal edileceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam

Bugün Antalya’da otellerin 5 yıldızlı olduğunu ancak otellerin arka taraflarındaki bölgelerin rezalet bir durumda bulunduğuna işaret eden turizmciler, senelerce söylemelerine rağmen turistlerin otellerinden çıktıklarında karşılaştıkları manzarayı bir türlü düzeltilmesini sağlayamadıklarını ifade ediyor.

***

Türkiye’nin önündeki en büyük engelin gelir getirme oranı yüksek olan spor turizmi, yatçılık gibi branşlarda yeteri kadar prazente edilecek bölgenin bulunmaması olduğunu belirten turizmciler, bu konulara önem verilmesi durumunda 2023 yılını beklemeden, hükümetin belirlediği rakamlara ulaşılmasının mümkün olduğunu söylüyor.

***

Umarım, turizm sektörünün büyük oyuncuları, ITB Berlin Fuarı’nda hem Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Kültür ve Turizm bakanı Ömer Çelik’e bu düşüncelerini anlatabilmişlerdir.

2013 beklentilerine gelince, turizmciler bu sezon hedeflerini büyük göstermek istemiyor. Özellikle İspanya ve Yunanistan’ın uyguladığı damping herkesin canını sıkıyor. Sektör alternatif arayışını sürdürüyor.

Reklam
Reklam

Diğer yandan turizm sektörünü etkileyen en önemli konulardan biride Türk bayraklı bir tur operatörünün olmaması. Türkiye’ye gelen turistlerin büyük çoğunluğu yabancı tur operatörleri tarafından getiriliyor. Onların istekleri zaman zaman Türk turizmine büyük zararlar verebiliyor

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz