Berlin'deki yangında kundaklama ihtimali

BERLİN (İHA) - Alman polisi, Berlin'in Moabit Semti'nde dün gece Arap kökenlilerin oturduğu 5 katlı binada çıkan ve 4'ü çocuk 8 kişinin ölümüne neden olan yangına kundaklamanın neden olup olmadığını araştırıyor.

Moabit Semti'ndeki 5 katlı binanın merdivenlerinde başlayan ve kısa sürede 4. kata kadar ulaşan yangında 8 kişi ölmüş, 8'i ağır 45 kişi de yaralanmıştı. Olay yerine çağrılan itfaiye ekibinin şefi Albrecht Broemme, yangının ilk başlarda çok şiddetli olmadığını ifade etti.

İtfaiye sözcüsü Stefan Straeubig ise ekiplerin binada oturanlara, "Dışarıya çıkmaya çalışmayın, içeride kalıp, soğukkanlılığınızı koruyun" çağrısı yaptığını söyleyerek, "Ancak binada oturanların çoğu Arapça konuşuyordu. İtfaiye ekiplerinin çağrısını anlamadılar. Bazı bina sakinleri bu yüzden yanarak öldü. Yangının yayıldığı merdivenleri kaçmak için kullanmak onları ölüme götürdü" dedi.

Reklam
Reklam

Dairelerde çok az hasar olduğunu belirten sözcü Straeubig, yaptıkları çağrıya kulak verilmesi halinde, şu an bir kaç kişinin ölümünün engellenmiş olacağını da sözlerine ekledi.

Berlin itfaiyesi, böylesi sorunlara karşı ilginç bir yöntem izliyor. Kentte meydana gelen acil durumlarda Türk televizyonlarından geçilen alt yazı ile vatandaşlar uyarılıyor. Ancak itfaiye bu sayede sadece Türklere ulaşabiliyor, Berlin'de yaşayan Arap ya da Arnavut kökenliler veya diğer yabancıları anadillerinde uyarması mümkün olmuyor.
Berlin itfaiyesi adına açıklama yapan Gerd Hoffmann, polisin kundaklama ihtimali üzerinde durduğunu belirterek, "Apartmanın girişinde bulunan çocuk arabasının içinde yanıcı madde vardı" diye konuştu.

Yangının arabanın ateşlenmesiyle çıkıp çıkmadığı araştırılıyor. Öte yandan hükümetin göçmenlerden sorumlu temsilcisi Mariluise Beck yaptığı açıklamada, olayın bir an önce açıklığa kavuşturulmasını istedi. Beck, "Umarım yangın yabancılara yönelik bir saldırı değildir" dedi.

Berlin İçişleri Senatörü Ehrhart Körting ise yangının yabancı düşmanı bir saldırı olmadığını açıkladı. Kötting, olay yerinde yaptığı incelemeler sonrasında, "Yangının politik nedenlerden yapıldığını sanmıyorum" dedi.

Reklam
Reklam