İtalya'da koalisyon ortakları, çarşamba günü yapılacak AB zirvesi öncesinde, ülkenin bütçe açığını azaltmayı hedefleyen mali reform paketi üzerinde uzlaşamadılar.
Başbakan Silvio Berlusconi'nin hükümetteki ortağı Kuzey Birliği'nin, Brüksel tarafından tavsiye edilen tasarruf önlemlerini kabul etmediği bildirildi.
Sızan bilgiler, temel uzlaşmazlığın emeklilik ve sosyal güvenlik sisteminde yapılacak değişikliklere dair olduğu yönünde.
Ancak bu değişiklikler, İtalya'ya aktarılması düşünülen AB kaynakları için önkoşul niteliğinde.
Pazartesi akşamı yapılan olağanüstü kabine toplantısından da anlaşma kararının çıkmaması, Çarşamba günü AB liderlerine somut reform planı sunması beklenen Berlusconi'nin hayli güç durumda kaldığı şeklinde yorumlandı.
İtalyan basınında yer alan haberlerde, gelişmeler üzerine Berlusconi'nin kurmaylarına "çarşamba günü Brüksel'e elim boş gideceğime, hiç gitmeyeyim" dediği öne sürüldü.
Durum gazetelerde "Berlusconi'nin bir çözüm bulması için 24 saati kaldı" başlıklarıyla duyuruldu.
Kötümserler, İtalya'nın yeni bir Yunanistan olup olmayacağını sorguluyor. Dört gün içinde ikinci kez ekonomi zirvesi düzenleyen AB İtalyan devlet tahvillerini satın alarak ülkenin nakit akışını rahatlatma niyetinde.
1,6 trilyon euro tutarında bir borç yükü olan İtalya, şimdilerde piyasalardan borçlanmak için yüzde 6 gibi yüksek faizler ödemek durumunda.
Berlusconi ise kendisine baskı uygulayan Almanya ve Fransa liderlerine tepki göstererek, 'kimsenin korkmasını gerektirecek bir durum yok' dedi; ülkenin ekonomisinin sağlam temellere oturduğunu savundu.
Berlusconi "Kimse ortaklarına ders vermeye girişebilecek bir durumda değil" diyerek liderlere çattı.
Avrupalı kaynaklar, İtalya için düşünülen formülün tam anlamıyla bir kurtarma paketi değil, sulandırılmış bir çözüm olacağını, ancak yine de karşılığında bazı sıkı önlemler gerektireceğini kaydediyor.
BBC'nin Roma muhabiri David Willey, açmazın Berlusconi'nin on yedi yıllık siyasi hayatında karşılaştığı en zor durumlardan biri olduğunu ve pes etmek zorunda kalabileceğini bildiriyor.
Finans piyasalarındaki dalgalanmaların ve Euro bölgesi borç krizinin kontrol altına alınabilmesi çabaları için İtalya'nın mali güvenilirliğinin korunması büyük önem taşıyor.
Ancak İtalyan ekonomisine duyulan güven son dönemde bir hayli azalmış durumda.
Son olarak Ekim ayı başında İtalya hükümetinin Moody's kuruluşu nezdindeki kredi notu, Aa2'den A2'ye düşürüldü.
Bu karar üç kademelik bir gerileme anlamına gelirken, İtalya'nın notu Estonya gibi küçük bir ekonomininkinin altına inmiş oldu.
Ülkenin notu konusundaki görünüm ise 'negatif' olarak tutulmaya devam ediyor.
Kredi derecelendirme kuruluşu, kararına gerekçe olarak 'euro bölgesi için uzun vadeli finansman risklerinin somut şekilde artmasını' gösterdi.