BES: "2B'ye evet, peşkeş ve talana hayır"

ANKARA (ANKA) - Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin, kamu yararına kuralları belirlenmiş bir şeklide talana ve peşkeşe fırsat verilmeden satılmasını desteklediklerini söyledi. Avcı, "Hükümetten bu konuda acil adım atmasını bekliyoruz. 2B'den elde edilecek yaklaşık 15 milyar dolarlık kaynakla yeni yatırımlar yapılarak işsizliğe de çare bulunmalıdır" açıklamasında bulundu.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası'nın 9. Genel Kurullar Toplantısı'nda konuşan BES Genel Başkanı Gürkan Avcı, geçen yılın toplam gelir vergisi tahsilatının yarısından fazlasını ücretli çalışanların verdiğini fakat hükümetin ülke GSMH'nın yüzde 5'ini ücretli çalışanlara layık gördüğünü kaydederek, "Küresel mali kriz nedeniyle ekonominin geleceğiyle ilgili karamsar görüş belirten vatandaşların sayısı arttı. Ortaya çıkan negatif ekonomik göstergeler kimi zaman Amerikan ekonomisindeki krize bağlanmaya çalışılıyor. Kimi zaman ise Türkiye ekonomisinin krizden etkilenmeyeceği dile getiriliyor" dedi. Yaşanan küresel mali kriz nedeniyle daralan ve küçülen Türk ekonomisinin memurlara, işçilere, emeklilere, dul ve yetimlere zam ve vergi yükü getirdiğini söyleyen Avcı, "Bu yük taşınamaz haldedir. Çare İMF değildir. Çare atıl kalan ülke kaynaklarının kamu yararına verimli ve adil bir şekilde değerlendirilmesidir" dedi. Bağımsız Eğitimciler Sendikası olarak orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin, kamu yararına kuralları belirlenmiş bir şeklide "talana ve peşkeşe" fırsat verilmeden satılmasını desteklediklerini belirten Avcı, "Hükümetten bu konuda acil adım atmasını bekliyoruz. 2B'den elde edilecek yaklaşık 15 milyar dolarlık kaynakla yeni yatırımlar yapılarak işsizliğe de çare bulunmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

-"ÇARE BORÇ ALMAK VE ZAM YAPMAK DEĞİL"-
Küresel krizin ve ekonomide yaşanan resesyonun derinleşmesi durumunda ekonomik sıkıntıların daha da artacağını kaydeden Avcı, Türkiye'de iç ve dış borçlar nedeniyle her yıl faiz ve rantiyeye ödenen ödemelerin arttığına dikkat çekti. Türk siyasetinin çareyi yeni zamlar yapmak, vergileri arttırmak, maaşları aşağıya çekmek ve İMF'den borç almakta bulduğunu ifade eden Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tam aksine çare, atıl kalan ülke kaynaklarının halk için, adaletli bir şekilde kullanılmasıdır. Başta orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı olmak üzere, talana ve peşkeşe fırsat verilmeden stratejik önemi olmayan kimi ülke kaynaklarının satılmasıdır. Krizle birlikte değişen yeni dünya düzeninde her şeyi satarım ve ya hiçbir şeyi sattırmam anlayışının her ikisine de yer yoktur. Sayın Başbakanın bu konuda acil ve radikal bir adım atmasını istiyoruz. Kimi köprülerin, yolların, koyların satılması, bedelli askerliğin hayata geçirilmesi, 2B arazilerinin satılması, Doğu bölgemizin kalkınması için misalle Tatvan bölgesinin 'serbest kumar bölgesi' haline getirilmesi gibi adımlardan elde edilecek yaklaşık 35 milyar dolarlık kaynakla hem halk rahat bir nefes alacaktır hem de işsizlik ve istihdam sorunu büyük ölçüde çözülecektir."
Önerilerinin, sorunlar yumağını çözmeye çalışmaktan ibaret bir değişim paketi olduğunu savunan Avcı, "Eğer önerilerimiz göz ardı edilir, vergilere ve temel ihtiyaç maddelerine zam yaparak, İMF'den para dilenerek çözüm aranmaya devam edilirse finans, sanayi, inşaat gibi piyasasının çökmesi, işsizliğin hızla artması ve gelir dağılımının daha da adaletsiz bir hale gelmesi, halkın sosyal patlamalara hazır hale gelmesi kaçınılmazdır" uyarısında bulundu. (ANKA)

Reklam
Reklam