Küresel kriz Türkiye’nin gündeminde de ilk sırada iken, 6. yılını dolduran Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki katılımcı sayısı 1 milyon 933 bine, fon büyüklüğü ise 8 milyar 616 milyon TL’ye ulaştı. Her geçen gün büyüyen sistemde, 1.524 kişi bağlı oldukları emeklilik şirketlerinden emekli oldu.
27 Ekim 2003 tarihinde başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 6. yıldönümü nedeniyle yapılan toplantıda konuşan BES Platformu Başkanı Mete Uğurlu, kriz döneminde de sisteme olan inancın ve katılımın her geçen gün arttığını, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin katılımcılarına sağladığı getiri ve vergi avantajları ile en iyi bireysel yatırım aracı olduğunu söyledi. Uğurlu, 2009 yılının ilk 9 ayında katılımcı sayısında 187 bin kişi, fon büyüklüğünde ise 2.2 milyar TL artış olduğunu, bugüne kadar ulaşılan yaklaşık 2 milyon katılımcı ve 8,6 milyar TL fon varlığının verdiği güç ile büyümenin süreceğine emin olduklarını açıkladı. Uğurlu, “Sistemin 2020 yılında 5,5 milyon katılımcıya ve 115 milyar TL fon büyüklülüğüne ulaşacağını tahmin ediyoruz. Aynı yılda, sistemden emekli olmayı hak kazanacak kişi sayısı ise 380 bine ulaşmış olacak“ dedi.
13 emeklilik şirketinin genel müdürlerinin katıldığı toplantıda BES Platformu adına konuşan Mete Uğurlu, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne ilk katılımın 2003 yılında başladığını ve sistemin tahminlerin üstünde büyüdüğünü belirterek, “Bugün ulaştığımız nokta, Hazine, SPK, Takasbank, portföy yönetimi ve emeklilik şirketleri ile acentelerinin birlikte etkin hareket etmesinden doğan bir başarıdır. Sistem, düzenli tasarruf alışkanlığı ile büyüyen ve getirileri ile karlı bir yatırım imkanı sağlarken, ülke ekonomisine de 9 milyar TL’ye yaklaşan uzun vadeli bir fon kaynağı yaratmıştır. Sistemin büyümesiyle bu fon, gelişmiş ülke örnekleri gibi, ülkemiz ekonomisinin çok önemli bir itici gücü olacaktır. Sistemin diğer önemli bir noktası da yarattığı istihdamdır. Şu anda 14 bin 458’i aktif olmak üzere yaklaşık 22 bin lisanslı bireysel emeklilik aracısı bulunmakta, emeklilik şirketlerindeki diğer çalışanların sayıları da sistemle birlikte hızla büyümektedir” şeklinde konuştu.
Mete Uğurlu, Türkiye’de sisteme katılanların yüzde 72’sinin hedeflenen kitleye tam uygun şekilde 25-44 yaş aralığında olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sistemde zaman içinde katılımcılar lehine birçok düzenleme yapıldı. Fon-portföy dağılımında sınırsız esneklik ve yılda 6 defa fon değişikliği hakkı getirildi; sözleşmenin feshi, cayma, haciz, birikimlerin aktarımı, hesapların birleştirilmesi konuları ve hak edilme süresi (vesting) uygulaması ile şirketlerin çalışanlarına bireysel emeklilik sağlama olanakları geliştirildi. Sistem, giderek artan ilgi, tasarruf ve emeklilik dönemine yönelik yeni ürünler ve vergi teşvikleri ile büyümesini sürdürecektir. Daha rahat bir emeklilik dönemi için, herkesi Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılmaya davet ediyoruz.”