Trabzon’un Beşikdüzü, Tonya ve Şalpazarı adliyelerinin kapatılmasına tepki amacıyla Beşikdüzü Belediyesi önünde 'İlçemiz Köy Olmasın Platformu' tarafından miting düzenlendi.
Beşikdüzü yanı sıra Tonya, Çarşıbaşı ve Şalpazarı’ndan da katılımcıların yer aldığı Şehit Kahraman Dilli Parkı'ndaki mitingte konuşan Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, “Adliyemizin kapanması 1987 öncesine dönmemiz demektir. Adliyelerin birleşmesi demek iş yükünün artması demektir. Tasarruf deniliyor, burada görev yapacak hakim savcı ve adliye personeli yine devletin hizmetinde devletten maaş alacaklar Tasarruf bunun neresinde? Sonuç olarak Beşikdüzü halkı bu uygulamayı hak etmemiştir. Adliyemizi geri istiyoruz.” dedi.
CHP Tonya İlçe Başkanı Hasan Kalyoncu ise, Türkiye’yi yönettiğini iddia eden aklın, yıllardan beri ilçelerdeki kurumları kapattığını dile getirerek, “Kimi kurumlar, özelleştirme garabetinin hışmına uğradı, kimi kurumlar hükümetler eliyle kapatıldı. Devlet hizmetleri ticarileştirildi. Önce özelleştirdiler, sonra paralı hale getirdiler. Devlet kapısında vatandaş müşteri olarak görülmeye başlandı. Sularımıza göz diktiler, yaşama alanlarımıza göz diktiler. Enerji bahanesiyle derelerimizi yabancılara peşkeş çektiler. Şimdi de hukuka, adalete el attılar. Türkiye’de 148, Trabzon’da 7 adliye kapatıldı. HSYK’nın kararıdır diyorlar. HSYK’nın kararı da olsa, kapatmanın mimarı Adalet Bakanlığıdır. AKP hükümetidir. Görevi, adaleti gerçekleştirmek olan bakanlık, 148 ilçede adaleti katlediyor. Tonya’da, Şalpazarı’nda, Beşikdüzü’nde yaşayan toplam 49 bin nüfusun adliyesi, birleştirme adıyla kapatıldı. Trabzon genelinde 167 bin nüfusun adliyesi elinden alındı. İlçelerde adliyeleri kapatırsanız adaleti nasıl sağlayacaksınız? Bölge insanı, bu adaletsizliğe layık değildir. Halkı adalet sisteminden mahrum etmeye kimsenin hakkı yoktur. Adliyeleri kapatmaya başlarsanız, bunun sonu yoktur. Varın kaymakamlıkları da kapatın. Yani, bir yerden başlarsanız bunun sonu yoktur. Hükümetin bu yanlıştan bir an önce dönmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
'İlçemiz Köy Olmasın Platformu' adına söz alan Turan Bahadır da yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “İlçelerimizde kamu kurumlarını kapatarak, taşıyarak ya da küçülterek daha verimli hizmet sunacağız diyen siyaset kurumuna inanmıyoruz. Bu uygulama, hizmeti halktan uzaklaştıran bir süreç yaratacaktır. Bir yerleşimi ilçe yapan kamu kurumları bu yerleşimden çıkarıldığında ilçe olma özelliği yitirilecektir. Bu Beşikdüzü için, bu uygulamayla karşı karşıya olan öteki ilçeler için geriye gidiştir. Bu kabul edilemez. Sadece bir kaymakamlıkla ilçe olunmaz. Bu uygulamadan dönülmezse, süreç içerisinde halk olarak birçok sorunla karşılaşacağız. Bu, verimlilik değil dersine verimsizliktir. Vatandaşın zamanı da, vatandaşın kendi değeri, kaynağı olduğu kadar ülkenin değeridir. Bu karar halka sorulmamıştır. Yanlıştan dönmek bir erdemdir. Bu bizim kültürümüzde vardır. Siyaset kurumlarımızdan beklediğiniz bir an önce bu uygulamanın durdurulmasıdır. İlçemizdeki yaşamı geriye değil, ileriye taşıyacak politikaları uygulamasıdır. Bu konu siyasi parti ayrımı gözetmeksizin bütün ilçe halkının konusudur ve yaşamsal önemdedir. Bunu anlatana kadar, sonuç alana kadar tepkimiz sürecektir.”
Mitinge Yeşilköy Belediye Başkanı Zülküf Dilli, Oğuz Belediye Başkanı Şakir Yenigün, İskenderli Belediye Başkanı Ahmet Aktaş, eski MHP Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakçıoğlu, İl Genel Meclisi üyesi A.Rıza Sezgin, CHP ve MHP ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz