Beşiktaş Stadı'nı kim yaptırdı? Vodafone Park ne zaman, nasıl yapıldı, kime ait?

Beşiktaş Stadı'nı kim yaptırdı? Bu soru, dün akşam oynanan Türkiye - İngiltere maçı sonrası gündemi meşgul etti. Vodafone Park'ta oynanan maç sonrasında Spor Bakanı'nın Beşiktaş'a saha için teşekkür ediyoruz sözü üzerine Cumhurbaşkanı'nın Saha Beşiktaş'ın mı? Bizim verdiğimiz paralar ile yapıldı! demesi şok etkisi yarattı. Peki Beşiktaş Stadı'nı kim yaptırdı? Vodafone Park ne zaman, nasıl yapıldı ve şu an kime ait? "

Beşiktaş'ın stadını kim yaptırdı, kime ait? Dün akşam oynanan Türkiye Ampute Milli Takımı'nın Avrupa Şampiyonu olduğu maç sonrasında sosyal medyada bu sorular sorulmaya başlandı. Maç sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak arasında geçen konuşma sonrasında Beşiktaş Stadı'nı kim yaptırdı, kime ait merak edilmeye başlandı. Peki Beşiktaş'ın stadını kim yaptırdı? Vodafone Park ne zaman, nasıl, kim tarafında yaptırıldı? Beşiktaş Stadı Vodafone Park kime ait?

Reklam
Reklam

BEŞİKTAŞ STADI'NI KİM YAPTIRDI?

Twitter'dan paylaşılan mesajda Erdoğan, "İngiltere'yi yenerek Avrupa Şampiyonu olan Ampute Milli Futbol takımımızı yürekten tebrik ediyorum. Türkiye sizinle gurur duyuyor!" ifadelerini kullandı. Takım kaptanı Osman'ı da telefondan kutlayan Cumhurbaşkanı, "Seni A Milli Takım'a almak lazım. A Milli Takım'da ruh yok" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "Beşiktaş'a saha için teşekkür ediyoruz efendim. Bizim talebimizi kırmadılar" dedi. Bunun üzerine Erdoğan da "Beşiktaş'ın mı saha ya? Ulan bizim verdiğimiz paralarla yaptılar" diye yanıt verdi. Bu sözler üzerine Vodafone Park nasıl yapıldı merak edilmeye başlandı.

BEŞİKTAŞ İNÖNÜ STADI

Beşiktaş Kulubü'nün ilk stadı İnönü Stadı'dır. 19 Mayıs 1947 yılında açılan İnönü Stadı, 1939'da İtalya'dan davet edilen ve bu konuda uzmanlığı bulunan stadyum mimarı Paolo Vietti Violi, mimar Fazıl Aysu ve mimar Şinasi Şahingiray'la birlikte stadyum için seçilen Dolmabahçe Sarayı'nın eski hasahırlarının bulunduğu yere uygun bir plan hazırladı. Stadyumun temeli, 19 Mayıs 1939'da Dolmabahçe Sarayı'nın eski has ahırlarının bulunduğu arazide atıldı. 2. Dünya Savaşı nedeniyle inşası uzun sürmüş ve açılışı 1947'yi bulmuştur. İnönü Stadı, 1947 ile 2013 yılları arasında hizmet verdi. Yeni stadyum yapılacak olması sebebiyle, BJK İnönü Stadı'nın yıkımına 2013 yılının Haziran ayında başlandı.

Reklam
Reklam

1998 Yılında 49 Yıllığına Kiralandı

8 Şubat 1998 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile BJK Derneği arasında imzalanan sözleşme ile 49 yıllık intifa hakkı verilmiş ve sözleşmenin tapuya tescil tarihi olan 27 Mart 1998 tarihinden itibaren BJK'ya ait olmuştur. BJK İnönü Stadyumu ile ilgili tasarruflarda bulunmaya sadece Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği’nin yetkili olduğu hukuken tescil edilmiştir. İnönü Stadı Vikipedia sayfasına bakıldığı zaman sahibi olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beşiktaş ise ev sahibi olarak görülüyor.

VODAFONE PARK

Vodafone Park, 1947 yılında inşa edilen BJK İnönü Stadyumu'nun bulunduğu alana inşa edilmiştir. İlk kez 23 Şubat 2004 tarihinde gündeme gelen ancak gerekli izinlerin çıkmaması nedeniyle ertelenen projenin inşa süreci resmi olarak 17 Ocak 2013 tarihinde başlatılmıştır.

Beşiktaş İnşaat Yatırımları A.Ş. ve Kiptaş A.Ş. konsorsiyumu tarafından projelendirilen ve 2013 Haziran ayında mevcut BJK İnönü Stadyumu yıkılarak aynı yerde inşasına başlanan futbol stadyumu. Vodafone, stadyuma 2014-15 sezonundan başlayarak 15 sezon isim sponsoru olmuştur. Taraftarlardan gelen mektupları stadın temeline karıştırarak "Temelinde Aşk Var" adlı sloganı da başlatmıştır. Stadın çatısı 12 Kasım 2015' de kaldırılmıştır.

Reklam
Reklam

Resmi açılış töreni

Açılış, 10 Nisan 2016 tarihinde taraftarlara kapalı, sadece davetlilere açık bir törenle; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, TBMM eski Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş ve takım kaptanları Tolga Zengin ve Necip Uysal, Beşiktaş eski Başkanı Serdar Bilgili, Beşiktaş eski teknik direktörleri Gordon Milne, Bernd Schuster, Ertuğrul Sağlam, ile iş, spor ve siyaset dünyasından davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Vodafone Park Wikipedia sayfasına göre stadın sahibi olarak Türkiye Cumhuriyet, Beşiktaş ise işletmeci ve ev sahibi olarak görülüyor.

BEŞİKTAŞ STADI'NIN TARİHLERE GÖRE İSİMLERİ

İnönü Stadı (1947-1952)
Mithatpaşa Stadı (1952-1974)
Dolmabahçe Stadı
İnönü Stadı (1974-1998)
BJK İnönü Stadı (1998-2013)
Vodafone Arena (2016-2017)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: