Beşiktaşlılar Takımlarının 110. Kuruluş Yıl Dönümünü Kutladı

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 110.kuruluş yıldönümü ve Dünya Beşiktaşlılar Günü, Aydın’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sabah...

Beşiktaş Jimnastik Kulübü’nün 110.kuruluş yıldönümü ve Dünya Beşiktaşlılar Günü, Aydın’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Sabah saatlerinde Atatürk Anıtına çelenk koyan Aydın Beşiktaşlılar Derneği yönetimi, daha sonra Beleidye başkanını ziyaret etti.

Aydın’da bir ilki yaşamanın mutluluğu içinde olduklarını belirten Dernek başkanı Av. İbrahim Pehlivan çelenk koyma töreninde yaptığı konuşmada Beşiktaş’ın tarihçesi hakkında uzun bir konuşma yaparak “Ülkemizin vazgeçilmez simgelerinden olan Beşiktaş, gelecek yüzyıllarda da var olmaya devam edecektir” dedi.

Reklam
Reklam

Aydın Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Av. İbrahim Pehlivan “1902 Yılının sonbahar aylarında Beşiktaş Serencebey Mahallesi'nde, o zamanın Medine Muhafızı olan Osman Paşa'nın konağının bahçesinde, Osman Paşa'nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile mahallenin gençlerinden Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazımnazif, Cemil Feti ve Şevket Beyler’in aralarında bulunduğu 22 kişilik bir grup oluşturan gençlerin ilk ilgilendikleri spor branşları, özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz jimnastikti. O sıralarda siyasi hareketler dolayısıyla, spor yapan gençler bir baskınla karakola götürüldü. Bu sporcu gençlerin bir kısmının saray erkanına yakın olması, ayrıca o dönemlerde kötü gözle bakılan futbol oynamadıkları ve sadece beden hareketleri yaptıklarını belirtmeleriyle gergin durum yumuşadı. Hatta saray çevresinden Şeyhzade Abdülhalim bu sporcuları destekledi ve sık sık antrenmanları seyretmeye başladı. Ünlü boksör ve güreşçi Kenan Bey de antrenmanlara gelerek güreş ve boks hareketleri göstermeye başladı. 1903 Mart'ında ise özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü kuruldu. 1908'de Meşrutiyet'in ilanıyla sportif hareketler biraz daha serbestlik kazandı. Siyasi olaylar yatıştıktan sonra iyi bir eskrim hocası olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey'de jimnastik yapan gençleri bularak birlikte spor yapma fikrini kabul ettirdi. Fuat Balkan, Ihlamur'daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü'nün adı Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda tutulduğu güçlü bir spor kulübü meydana geldi. Fuat Bey'in arkadaşları Refik ve Şerafettin Beyler de iyi birer eskrimciydi” dedi.

Reklam
Reklam

Beşiktaş J.Kulübünün ilk renklerinin kırmızı-beyaz olduğu,Balkan savaşının kaybından sonra siyah-beyaz renklere dönüştürüldüğünü söylendiğini belirten Pehlivan, “Ancak bu kesin değildir. İlk arması 1906 yılında kabul edilmiştir. Bu arada Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey'in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, 13 Ocak 1910 tarihinde tescil edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Semtin gençlerinin bu spor kulübüne ilgisi büyüdü ve spor yapan üyelerin sayısı bir anda 150'ye yükseldi. Kulübün merkezi de Ihlamur'dan Akaretler'de 49 numaralı binaya taşındı. Bir süre sonra bu bina da küçük gelince, yine Akaretler'de 84 numaralı binaya geçildi. Bu binanın arkasındaki bahçe de bir spor sahası haline getirildi. Klübün faaliyetlerini hızlandırdığı ilk dönemde futbol gölgede kalmışsa da, 1910’ların sonundan itibaren kulüpteki atlet ve jimnastikçiler futbola daha fazla ilgi duyup, kendi aralarında maçlar yapmaya başladılar. O yıllarda gençliğin ilgisi futbola kaymak üzereydi ve Beşiktaş Kulübü’nün az ilerisinde Valideçeşme ve Basiret gibi iki güçlü futbol takımı kurulmuştu. 1911 Ağustos’unda Valideçeşme futbol takımının başkanı ve kurucusu olan Ahmet Şerafettin Bey (Şeref Bey) futbolcularıyla Beşiktaş Kulübü’ne katıldı. Beşiktaşlı gençlerin kurduğu futbol takımlarını tek bir çatı altında toplamayı amaç edinen Şeref Bey’in girişimleri sonucu, Basiret Kulübü de Beşiktaş’a katıldı. Bu şekilde Futbol Şubesi, resmi olarak Kulüp’te faaliyete başladı” diye konuştu.

Reklam
Reklam

1.Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle sağ kalan sporcuların semte ve Kulübe dönmeye başladığını ifade eden Pehlivan açıklamasında “Futbol Şubesi'nin kurucusu Şeref Bey de Romanya cephesinden geri döndü. İstanbul'da düşman işgalinin olduğu yıllarda çeşitli sıkıntılar çekildi. Bir taraftan düşmanla yapılan Milli Mücadele'ye yardım edildi. Diğer taraftan da futbol takımı Şeref Bey tarafından tekrar güçlü hale getirildi. 1920 Yılında ilk katıldığı futbol liginde şampiyon olan Beşiktaş’ımızın o yıllardan bugüne kadar hem futbol, hem de diğer branşlarda gerek ülkemizde gerekse uluslararası turnuvalarda sayısız başarısı bulunmaktadır. Armasında Ay-Yıldız olan Beşiktaş’ımız bu gururu tarihi boyunca taşımış ve bugüne kadar ülkemizi en iyi şekilde temsil etmiştir. Beşiktaşlılık sadece bir kulübe bağlı olmak, sempati duymak değil, geleneklerimizden gelen ağır başlılık, hoşgörü ve tevazu, herkese saygı ve centilmenlik, Atatürk ilke ve inkılaplarına koşulsuz bağlılıktır” ifadelerine yer verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: