Beşiktaş'tan İlhan Mansız bombası!

Beşiktaş dünya kulübü olma iddiasını 'Eyleme dökmek' için 10 yıllık bir kalkınma planı hazırladı. Bu planın temel amacı kulübü sağlam mali yapıya kavuşturmak, sportif ve ekonomik açıdan dünya liginde oynatmak. İşte projenin detayları...

"Beşiktaş Kulübü son beş yılda dolar bazında iki kat büyüdü. Bu tüm holdinglerin büyüme hızının bile üstünde. Ama dünya kulübü olmak için dünyaya açılmak şart. Bu yüzden Çin pazarını çok önemsiyoruz."

Beşiktaş dünya kulübü olma iddiasını 'Eyleme dökmek' için 10 yıllık bir kalkınma planı hazırladı. Bu planın temel amacı kulübü sağlam mali yapıya kavuşturmak, sportif ve ekonomik açıdan dünya liginde oynatmak. Berk Hacıgüzeller de bu projenin detaylarını anlattı: "Dolar bazında baktığımız zaman Beşiktaş, son 5 senede 2 kat büyüdü. Bu Türkiye ortalamasının çok çok üstündedir. Özellikle son yıllarda tüm holdinglere baktığınızda 2012 yılı itibarıyla Beşiktaş'ın genel gelirlerinin dolar karşılığı ile iki kat büyümüştür. Yani 31 Aralık 2016 itibarıyla Beşiktaş'ın durumu bu.

Reklam
Reklam

BEŞİKTAŞ'IN BİLİNİRLİĞİ ARTMALI

Dünya kulübü olma iddiasında bulunuyorsanız, bunu dünyaya açılmadan yapamazsınız. Dünya çapında başarı için dünyaya açılmak ve dünya genelinde faaliyet göstermeniz gerekiyor. Bunun da yolu belli. Belli bazı sponsorlukların gelir seviyesini artırmak. Bu da farklı mecralara giderek Beşiktaş'ın bilinirliğini, başarısını artırmakla mümkün... Bunun bir yolu da Çin pazarına açılmaktır. Bu planlama ocak ayında Sayın Başkan'ın vizyonuyla başladı ve ondan beri çalışmalar sürüyor. 16-29 Temmuz'da takım Çin'e gidip 3-4 hazırlık maçı oynayacağız. Dünyaya açılan spor markaları Çin pazarından sonra yükselmişlerdir.

MARKALARLA İŞ BİRLİĞİ YAPACAĞIZ

Dünyaya açılmak, tanınmış markalarla iş birliği yapma imkanını da getirecek. 2012 yılında Vodafone sponsor olarak gündeme geldiğinde yaklaşık 8 aylık bir çalışma sonucunda sözleşme imzalandı. Bunlar uzun vadeli planlar. Tabi dışarıdan görüldüğünde Beşiktaş Kulübü'nü bir 90 dakika maç olarak, sahada seyrediyorsunuz bir de gazetede her gün okuduğunuz haberlerle takip edebiliyorsunuz. Fakat arkasında her gün farklı farklı alanlarda, farklı farklı faaliyetlerle çok ciddi emek ve gayret var."

Reklam
Reklam

HEDEF KAR DAĞITMAK

"İnşallah Beşiktaş yatırımcısının kâr payı aldığı günler de gelecek. Beşiktaş'ın önünü açan isteğimiz bu... Sembolik de olsa bir kâr dağıtmak. Bir spor kulübünde, futbol şubesinin para harcayan değil, para kazanan bir birim olması gerekiyor. Çünkü futbol branşı, kulüplerin lokomotifi. Bunu beslemek için dışarıdan para bulmaya kalkarsanız, yetersiz kalır. Faaliyette bulunduğunuz iş kolu itibarıyla kazandığınız kadar para harcamanız gerekiyor. Ama futbolda şu an 'Başarılı olayım ve nereden olursa olsun para bulup, harcayayım' mantığı var."

440 MİLYON TL YATIRIM YAPTIK

"Stadyumun yanında görünmeyen birçok inşaat yenilemeleri söz konusu oldu. Tesislerin yenilenmesi, Mehmet Üstünkaya Tesisleri'nin yapımı, Kartal Yavası Mağazaları'nda yenilikler, S.Seba, Şan Ökten sporcu tesislerinde yapılan yenilemeler. Yatırımlar 31 Mayıs itibarıyla 440 milyon TL'nin üzerine çıkmıştır."

GELİR GİDER DENGELİ

"Evet şu anda Beşiktaş Futbol Şubesi'nde gelir-gider dengesi var. Giderlerle gelirler arasında denge var. Ama bu yetmez. Kârlılığın sonu yok. Futbol Şubesi daha fazla gelir elde etmeli. Daha fazla gelir elde ettikçe sportif başarının daha fazla olma imkanı da doğuyor."

Reklam
Reklam

KRAVATLA KURUMSAL OLUNMAZ

"300 tane Harvard mezunu koyalım, 'Profesyonelleşiriz ve işler tıkır tıkır yürür' düşüncesi yanlıştır. Takım elbise giyip, kravat bağlamakla da kurumsallık olmaz. Spor farklı bir şey. Bu genel anlayış seviyesinin yükselmesiyle alakalı bir şey. O yüzden bizde çok zor."

MANSIZ'I ÇİN'E GÖTÜREBİLİRİZ

-Vodafone Park'ın toplam maliyeti 393 milyon TL'dir. Koltuk başı maliyeti 3 bin 600 dolara denk geliyor. Böyle lüks statlar için çok makul bir brim fiyat bu.

-Stadın elektrik ve su üretmesi için yapılması gereken şeyler var. Bir bütçe planlaması ve yatırım yapmak gerekiyor. Onları tamamlayınca, devreye sokacağız.

-Stadyumun maç günü giderleri 170-180 bin TL.

-Kulüpte çalışan sayısı 478 kişi. Sporcu ve teknik heyetle birlikte toplam 760 personel bulunuyor.

-Futbolculardan yatırım tavsiyesi isteyen olmadı ama ihtiyaç duyanlar olursa yardım edebiliriz.

-İlhan Mansız'ı Çin'e götürebiliriz. Şimdilik böyle bir düşünce yok ama doğru bir hamle olabilir.

Reklam
Reklam

Berk Hacıgüzeller, mali disiplin konusunda da ne kadar tavizsiz olduklarını şöyle anlatıyor: "Ben bu konularda aslında hep 'Hayırcı' taraftayım. Bunu Fikret Orman da söylüyor. Tabi yönetsel anlamda kulüp, futbol anlamında ve diğer şubeler anlamında optimum yönetilmek zorunda. Başkan'ın da bu konuda hassasiyeti var. Herkes kendi bütçesinde gidecek.

BAZEN DE 'EVET' DEMELİYİZ

Tabi günün gelişen şartları itibarıyla para harcama durumlarına göre, gelirin kasaya girişiyle orantılı olarak bazı şeylere 'Hayır' bazılarına 'Evet' demek lazım. Başkan'la bu konuda çakışmıyoruz. Başkan bu konuda çok hassas. Biz artık göz göze bakıştığımızda birbirimizi anlıyoruz. Kendisinin mesajını ben anlıyorum. O hepimizden daha hassas bütçe disiplini konusunda."

KULÜPLER KANUNU ŞART!

"Kulüplerde yapısal bir sorun var. Dernekler Masası Kanunu'yla yönetilen ama halka açık, bütçesi milyonları aşmış, 2-3 yılda milyar dolarlara varacak şirketler var. Hisse sahibi olan kişilerin yönetimde söz sahibi olmasını getirebiliriz. Devlet bizi dinlemek isterse, memnuniyetle katılırız. Kulüpler Kanunu'nu destekliyoruz."

Reklam
Reklam

KONTRAT BEDELLERİ YARI YARIYA AZALDI

"2012 yılında geldiğimizde sporcu kontratları bugüne göre iki kat daha fazlaydı. Sözleşmeler maalesef kâr etme mantığıyla yapılmış sözleşmeler değildi. Şu an Beşiktaş kendi istediklerini kabul ettirebiliyor. Beşinci yılın sonunda bütçe bazında bakarsanız; o tarihteki futbolcu bütçe ve yükümlülükleri ile bu tarih arasında iki kat iyileşme var."

11 DAİRE SATIN ALDIK

"Hali hazırda, basketbol, voleybol, hentbol şubelerinde yabancı oyuncularımız var. Onların kirasını Beşiktaş ödüyor. Şimdi 2018 yılından itibaren 11 daire aldık ve bu dairelerde bu sporcular kalacak. Kira verme olayı olmayacak. Sadece aidat giderlerimiz olacak."

ŞAMPİYON OLUNCA ALACAKLILAR SIRAYA GİRDİ

Berk Hacıgüzeller'in mali disiplin konusundaki sözleri ibretlik: "Biz her şeyi bütçe disiplini içinde yapıyoruz. Sportif başarı ve kârlılık odaklı yönetimin doğru olduğunu düşünüyoruz. Şampiyon olunca da herkesin beklentisi artıyor. Bu her şubede oluyor. İnşaattan dolayı biraz önceki yatırımlardan dolayı alacaklılar birden aramaya başlıyorlar. Sanki birden para gelmiş de alacaklarını alacaklarmış gibi. Bir de gazeteler yazıyor; 'Şu kadar para' diye. Sanki o gün kasaya girmiş gibi... Tabii ki böyle değil. Her şeyin planlı yürümesi lazım. Bu para gelecek ama 1 yıl boyunca gelecek ve düzenli olarak harcanması lazım. O bakımdan bütçe dışına çıkıp, 'Şampiyonlar Ligi'nden para kazandık. Hadi bunu harcayalım, bütçe dışına çıkalım' tarzında yönetim anlayışı, söz konusu olmayacak. Mali disiplinden taviz yok."

Reklam
Reklam

SPOR ZOR SEKTÖR

"Sporda bütçe planlaması yapmak çok zor. Hasılat beklerken, çok ağır bir kar yağar, kimse maça gelmez. O bakımdan sadece başarı odaklı para harcamak sisteme yapılacak en büyük zarar. Şampiyonlar Ligi'ni hesaba katmadan plan yapıyoruz."

KİRA VERMİYORUZ KİRA TOPLUYORUZ

"Beşiktaş TV dışında kira ödediğimiz yer yok. Onlar da 2-3 hafta içinde yeni yerine taşınacak. Artık kira ödeme değil, toplama dönemi başlıyor. Plazadaki boşalttığımız yerleri oradaki mevcut kiracılarımızdan birisine verdik. Yıllık 1 milyon dolarlık bir kira gelirimiz söz konusu. (Akşam)

Anahtar Kelimeler: