Besin maddesi alırken dikkat

DENİZLİ (İHA) - Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, mümkün olduğunca yağ içeriği az olan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, gelişmiş ülkelerde gıda kanunlarında öngörülen temel ilkenin, tüketicinin sağlıklı ve nitelikli besinlerle yeterli ve dengeli beslenmesi, güvenli gıdanın üretilmesinin sağlanması ve besin satın alırken aldatılmasının önlenmesi olduğuna dikkat çekti. İnsanların sağlıklı olmalarında tüketilen besinlerin kalitesi ve tazeliğinin çok önemli olduğunu söyleyen Dr. Taş, "Sağlıklı beslenmek için saflaştırılmamış ve zenginleştirilmiş tahıl ürünleri tercih edilmeli.
Saflaştırma işlemi sırasında tahıl ürününün doğal olarak yapısında bulunan pek çok vitamin ve mineral kayba uğrar" dedi. Mümkün olduğunca yağ içeriği az olan besinlerin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Taş, şöyle konuştu: "Bunun için ürünün etiketindeki beslenme değeri tablosundaki yağ miktarına bakılmalı. Özellikle kırmızı et satın alırken yağsız olanı seçilmelidir. Et türleri içerdikleri kolesterol miktarı yönünden farklılık gösterir. Örneğin kırmızı ette bulunan kolesterol ve yağ miktarı beyaz ete oranla daha fazladır. Bu nedenle kırmızı et yerine balık ve tavuk eti tercih edilmelidir."

Reklam
Reklam

Sağlıklı beslenmede tuz oranının da önemli olduğunu ifade eden Dr. Erdoğan Taş, sözlerine şöyle devam etti: "Sağlığı korumak için hazır veya yarı hazır besinler içinde tuz miktarı da azaltılmıştır. Bilindiği gibi tuz sodyum kaynağıdır. Fazla tüketildiğinde tansiyon yüksekliği, vücutta su toplanması gibi durumlar meydana gelebilir. Bazen bir gıda etiketi üzerinde yüzde 50 den daha az tuzlu olarak tanıtılabilir. Ancak ürün az tuzlu demek değildir, çünkü bu ürünün tuzu azaltılsa bile kendisi doğal olarak
tuz kaynağı olabilir. Bunun için de yine etikette sodyum miktarına bakılmalı. Örneğin az tuzlu peynir diye tanıtımı yapılan ürüne belki az tuz ilavesi yapılmıştır, ancak peynirin yapısında doğal olarak fazla miktarda sodyum bulunabilir."

Kalite kontrol kriterlerinin besinlere göre değiştiğini söyleyen Denizli Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan taş, bu konuda şu bilgileri verdi: "Etlerde tazelik, yağ oranı, et oranı, damgasının olup olmaması gibi kriterler incelenir. Yumurtada kabuğun temizliği, çatlak olup olmaması, tazeliği ve büyüklüğü incelenir. Kurubaklagillerde küflenme, böceklenme, yabancı madde oranı, o yılın mahsulü olması, pişme kalitesi gibi kriterler yönünden kalite kontrolü yapılır. Sebzelerde tazelik, canlılık, çamur, toz, toprak,
yabancı otların bulunup bulunmaması, kereviz, patates, soğan gibi taze sebzelerde büyüklük durumu incelenir. Örneğin, ıspanağın kısa saplı, bol yapraklı olanı daha iyidir. Patates alırken, düzgün, yarık ve çatlaklar olmayan, çok kirli ve çok ufak olmayanları yeşillenmiş ve çimlenmiş olmayanları alınır. Sarı patates pişerken dağılmadığından daha iyidir. Meyvelerde tazelik, büyüklük, çürük, çamurlu bereli olup olmama durumu, tat, lezzet gibi özellikler incelenir. Süt ve yoğurt kontrolünde; tazelik, ekşilik, iyi mayalanıp mayalanmadığı, bulunduğu kapların temiz olması, içinde yabancı madde bulunup bulunmama durumuna bakılmalıdır."

Reklam
Reklam