Beşinci Yüz Nakli Olan Sert, 10 Gün Sonra Katı Gıdayla Beslenmeye Başlayacak

Türkiye'nin beşinci yüz ve çene nakli yapılan Recep Sert'in (27) 10 gün sonra katı gıdayla...

Türkiye'nin beşinci yüz ve çene nakli yapılan Recep Sert'in (27) 10 gün sonra katı gıdayla beslenmeye başlayacağı belirtildi. Sert, silahla yaralanmasının ardından katı gıda yiyemiyordu.

Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, beşinci yüz nakli ve alt üst çene nakli yapılan Recep Sert'in sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Hastanın durumuyla ilgili olarak basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Prof. Dr. Ömer Özkan, şuan için herhangi bir sorun olmadığını belirtti. Uyandırma çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Özkan, Sert'in hafta sonu uyandırılacağını hafta başı da yoğun bakımda çıkarılacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de ilk kez yapılan çene naklinin hasta için oldukça zor olduğunu belirten Özkan, "Çene nakli hasta için zor, bizim için zor olmadı. Olmazsa çok şey kaybedeceğiniz bir ameliyat. Önce üst çeneyi mi? taşıyalım diye düşündük. Sonra alt çeneyle koordineli olmayacağı ve alt çenenin çok olmadığı, 3'te 1'inin kayıp olduğu, buna da sonrada tedavi zor olacağı için birlikte yaptık. En uygun olan buydu. Güzel oldu. Hareket başlar. Bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Hissetme 1-2 yıl sürer bir. Bir hafta 10 gün sonra yemek yediririz. Ameliyat çeneden dolayı bir iki saat uzun sürdü ama toplamda çok kısa sürdü." dedi.

Çene naklinin riski artırdığını belirten Özkan, ancak ameliyata bir yük getirmediğini kaydetti. Yüzün oturmasının 15-20 gün süreceğini belirten Özkan, "Ailesine yoğun bakımdayken görmelerine izin vermeyiz." şeklinde konuştu. Yüz nakli için donör çıktığında 2 hastanın gündeme geldiğini belirten Özkan, ancak tüm puanlamada Recep Sert'in önde olduğunu için ona nakil yapıldığını ifade etti. Özkan, ameliyatın zor olduğunu ancak, hiç bir sıkıntıya girmeden, akıcı ve güzel bir ameliyat olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

"YURT DIŞINDAN NAKİL OLMAK İSTEYEN VE GELECEK HASTALAR VAR"

Yüz nakli bekleyen hastalarla ilgili de bilgi veren Özkan, "2 tane bayan, 3 tane erkek hasta bekliyor. Yurt dışından da çok sayıda hasta arıyor. Bir kaç ülkeden gelecek var. Ama kanunlarda durum nasıl bilmiyorum. Nasıl yapabiliriz bilmiyoruz. Bosna Hersek'ten sabah aradılar gelin konuşalım dedik." diye konuştu. Polonyalı turistin kolların ve diğer organlarının alınmamasıyla ilgili olarak de Özkan şunlar söyledi: "Şehir dışından kol almıyoruz. Diğer organlar hasar gördüğü için alınamadı."

"EYLÜL'DE DERYA SERT'E EMBRİYO TRANSFERİ YAPACAĞIZ"

Prof. Dr. Ömer Özkan, 8 Ağustos 2011 tarihinde yapılan dünyanın kadavradan ilk rahim nakli olan Derya Sert'le ilgili de bilgi verdi. Sert'in durumun şuan için oldukça iyi olduğuna değinen Özkan, "İyi olacak. Güzel haberler vereceğiz. Bir yılın sonunda güzel haber vereceğiz. Eylül ekim gibi embriyo transferi olacak. Olmazsa zaten sonlandırırız." dedi.

Özkan, rahim nakli ameliyatın bebek olması için oldukça önemli olduğunu, bu naklin de rutine girmesini istediğini belirtti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz