Beşir Atalay, Itri Sempozyumu’na Katıldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Uluslararası Büyük Bestekar Itri Sempozyumu”na katıldı.Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve...

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, “Uluslararası Büyük Bestekar Itri Sempozyumu”na katıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan Beşir Atalay, “Kültür ve medeniyet tarihimizin nadide şahsiyetlerinden bir olan büyük bestekar Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi’nin vefatının 300. yılı münasebetiyle sizlerle bir araya gelmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim” dedi.

2012 yılının Itri’yi anma yılı olmasının milli komisyonların iyi çalışmaları neticesinde olduğunu ifade eden Beşir Atalay, “Unesco’ya teşekkür ediyorum. Bu tabi çok önemli. Bu çalışmalar milli komisyonların çabalarıyla oluyor. Mili komisyonlar iyi çalışırsa, Bu çalışmalar Unesco merkezine, Paris’e gidiyor. Bu sonuçları alıyorsunuz. Hem hükümetimizin, hem Kültür Bakanlığımızın büyük çabaları var. Medeniyetimizin bir değerini yükseltmek ve anmak için işbirliği yapmışlar. Hepsine teşekkür ediyorum. Özellikle işi başlatan ve koordine eden bir üniversitemiz ve enstitümüz var. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Medeniyetler İttifakı’nın hükümetin önemli bir projesi olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay şunları söyledi:

“Hükümetimizin önemli bir projesi. AK Parti iktidarı olarak on yıl önce başlattığımız bir atmosfer var. Uluslar arası alanda başlattığımız Medeniyetler İttifak projesi. Doğu dünyasından daha doğrusu İslam dünyasına T.C Başbakanı eşbaşkan, Batı dünyasından dönemin İspanya Başbakanı diğer eşbaşkan. Dünyanın dört bir yanında projeler var. İnsanlar arası iletişimi artıran, özellikle gençlik projeleri devam ediyor. Medeniyetler İttifakı ise bu projemizin bir ürünü.”

Itri’nin İslam musiki sanatının zirve noktası olduğunu söyleyen Atalay, “Büyük Bestekar Itri müziğin hem yerel ve kültürel hem de evrensel ve kültürler arası yönünü anlamamızda önemli bir örnek oluşturmaktadır. Itrî, hiç şüphesiz Osmanlı-İslâm mûsikî sanatının zirve noktasıdır. Onun pek çok makamda geliştirdiği teknik ve melodik doku gerçekten üst seviyededir. Segâh makâmındaki bayram tekbiri, bugün birçok İslâm ülkesinde adeta İslâm kültürünün ortak bir ilâhîsi gibi terennüm edilmektedir. Sinan’ın mimarisindeki ihtişam Itri’nin eserlerinde sesler ve musiki makamları üzerinde yansımış ve muhteşem bir ses mühendisliği misali tezahür etmiştir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Itri’nin önemli bir yol gösterici olarak rol oynadığını ifade eden Atalay şöyle konuştu,

“Itrî kadim musiki geleneğimizin bir sonucudur. Kendisinden sonraki Osmanlı bestekârlarının neredeyse tamamı için Itrî, önemli bir yol gösterici rolü oynamıştır. Itrî, bugünün modern dünyasına sunulması gereken çok değerli bir bestekârdır; onun eserleri de yerli-yabancı bütün insanlara tanıtılması gereken, modern insanın kalp ve kafa karışıklığını giderici mahiyettedir. Çünkü o sükûnetin bestekarıdır.”

Açılış konuşmalarının ardından İslam musikisine ait parçalar çalındı. Büyük Bestekar İtri Sempozyumu iki gün boyunca Sütlüce’de bulunan Haliç Kongre Merkezi’nde devam edecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: