Edebiyatçı, Şair, Yazar Beşir Ayvazoğlu, Türklerin'in ilk Kızılelmasının İstanbul olduğunu söyledi. Saltukname'nin Kızılelma kavramının ilk defa ve İstanbul kastedilerek kullanıldığı bir eser olduğuna dikkat çeken Ayvazoğlu, kitabın bu özelliğinden hareketle, İstanbul'un Türklerin ilk Kızılelma'sı olduğunu belirtti.
Ayvazoğlu, Dil ve Edebiyat Derneği (DED)'in Eyüp'teki genel merkezinde, "İstanbul ve Edebiyat" konulu bir söyleşi yaptı. Her hafta geleneksel olarak düzenlenen "Cumartesi Söyleşileri"nin bu haftaki konuğu olan Ayvazoğlu, Saltukname adlı eserde, İstanbul’un bir Kızılelma olarak anlatıldığını söyledi.
Ayvazoğlu, konuşmasında İstanbul'un Türk edebiyatındaki izlerini sürdü. Ayvazoğlu, eski İstanbul fotoğraflarında görülen ve oryantalist bakışın etkisinde şekillenen İstanbul imajının, edebiyatımızdaki İstanbul ile uyuşmadığını belirtti. Ayvazoğlu, Battalnamelerden, Latifî’nin Evsâf-ı İstanbul’una, Fatih Sultan Mehmet’in şiirlerine, Necati Bey’den Şeyh Galip’e kadar İstanbul’un özgün silüetini çıkarmanın mümkün olduğunu örnekleriyle gösterdi.
Yahya Kemal’in tanımlamasından hareketle İstanbul’un kültür ve medeniyetimizin bir özeti olduğunu dile getiren Ayvazoğlu, İstanbul’un 93 Harbi ile başlayan süreçte bu konumunu yitirerek “salaşlaşma”ya başladığının altını çizdi. Ayvazoğlu, salaşlaşmayı “uyumsuz, derme çatma” anlamının yanı sıra, yaşanan kötü duruma dikkatleri çekici bir çağrışımı olduğu için kullandığını belirten Ayvazoğlu, mizahi bir üslupla trajikomikleşen İstanbul’daki değişime dikkat çekti. Bu anlamda, 93 Harbi ile gelişen süreçte, fotoğrafın da yaygınlaşmaya başlamasını İstanbul için bir talihsizlik olarak gördüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz