Beslenme ile bağırsak mikropları ilişkisi

Zhang ve ark. gıdalar ile bağırsak mikroplarında % 60 gibi bir değişiklik sağlanabileceğini belirlemişlerdir.

David ve Aguirre’nin çalışmalarında ise, hayvansal veya bitkisel gıdalardan zengin beslenme ile 24 saat gibi kısa bir sürede bile, bağırsak mikroplarının yapısının değişebildiği belirlenmiştir. Ağır egzersizler ve yorucu sporların yapılması ile bağırsaktan geçirgenlik artmakta ve SMS, VİP, GABA, serotonin vb. kimyasal maddeler yoğun bir şekilde açığa çıkmakta ve bu duruma ‘’sızıntılı bağırsak’’ (leaky gut) adı verilmektedir. Sızıntılı bağırsak durumunda; bakteri, mantar, parazit, gibi mikroplar, vücut tarafından sindirilmemiş protein, yağ ve diğer atıklar kan dolaşımına karışıp, bağışıklık sisteminin aniden çökmesine neden olabilir. Bu durumda bağırsak bakterileri artarak vücut için zararlı hale gelebilirler.

Reklam
Reklam

Bağırsak ile psikolojik sorunların ilişkisi

· İnsan vücudunda 100 trilyon civarında bakteri bulunmakta ve bunların % 80’i ise bağırsakta yer almaktadır.

· Bağırsakta 100 değişik türde bakteri yer almaktadır. Bunlar ağırlıklı oksijensiz (anaerob) ortamda yaşayan bakterilerdir.

· Bacteroides, Firmicutes, Proteobacteria, Actinomyces, Fusobacterium, Verrucomicrobia, Aeromonas hydrophila, Bordetella, Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori, Listeria, Salmonella enterica ve özellikle de E. coli adlı bakterler yer alır.

· 2000 yılından başlayarak, beyin ve bağırsak ilişkisi ile ilgili çok sayıda çalışma gerçekleştirilmiştir.

· Beyin ile bağırsağın ilişkisi sadece sinirler yolu ile değil; aynı zamanda hormonlar, bağışıklık sistemi ve metabolizma üzerinden gerçekleşmektedir.

· Bağırsakta yer alan sinir ağı bu nedenle kimi zaman ‘’ikinci beyin’’ olarak adlandırılmaktadır.