Beşparmak Dağları’ndaki 8 Bin Yıllık Kaya Resimleri Tahrip Edildi

Söke’nin Karakaya bölgesinde Beşparmak Dağları’nda bulunan 8 bin yıllık tarih öncesi Latmos kaya resimleri tahrip...

Söke’nin Karakaya bölgesinde Beşparmak Dağları’nda bulunan 8 bin yıllık tarih öncesi Latmos kaya resimleri tahrip edildi.

Üzerlerine yağlı bir sıvı sürülerek tahrip edilen, Stil ve konu açısından Batı Anadolu'nun en eski kaya sanatı örnekleri olarak gösterilen kaya resimlerine sürülen sıvının ne olduğunun tespit edilmesine çalışılırken, temizlenme çalışları da başladı. temizlenmesi için çalışma başlatıldı.

Bölgede yaptığı tarihi ve doğal çalışmalarla dikkati çeken Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından ortaya çıkarılan tahribat ile Latmos olarak da bilenen Karakaya bölgesinde 8000 yıllık tarih öncesi Göktepe kaya resimlerine büyük darbe vuruldu. Resimlerin üzeri bir sıvıyla sıvandığı tespit edilirken, hangi amaçla, kim ya da kimler tarafından yapıldığı ise belirlenemedi. Büyük önem taşıyan kaya resimlerinin korunması için daha önce çağrıda bulunduklarına dikkati çeken Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “ Bu eylemin yapılmasındaki amacın, resimlere zarar vermek için kasti olarak sürülebileceği ya da resimleri daha net görmek amacıyla bilinçsizce yapılabileceği olarak düşünülmektedir. Resimlerin üzerindeki sıvının uzun bir süre geçmesine rağmen kaybolmadığı görülmüştür. Derneğimiz bu konuda hem Kültür Varlıkları Koruma Kuruluna hem de resimleri araştıran onursal üyemiz Dr. Anneliese Peschlow’u bilgilendirmiştir Dr. Anneliese Peschlow, Karakaya ve Köprüalan bölgesindeki kaya resimlerinin hem doğa şartları hem de Göktepe Kaya Resmi gibi kasıtlı insan tahribatları nedeniyle bozulan resimlerin iyileştirilmesi için, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon Konservasyon Merkez Laboratuvarı Müdürlüğü’nden gelen uzmanlar ile incelemeler yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda örnekler alındı. İyileştirme çalışmalarının yapılabilmesi için, resimlerin olduğu yüzeye sürülen sıvının tespiti yapılacak“ dedi.

Reklam
Reklam

Yetkileri kaya resimlerinin korunması için önlem almaya çağıran Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Şimdiye kadar tüm kaya resmi sanatı içinde, konu ve üslup açısından benzersizliğini koruyan, şekil ve anlatım olarak dünyada tek olduğu bilinen bu resimlerle ilgili, özellikle Karadere Mağara resmi ve Göktepe kaya resimlerinin korunma altına alınabilmesi için, 2 yıl önce önerdiğimiz gibi acilen etrafının demir parmaklıklı bir kapıyla kapatılması gerekmektedir. Burayı ziyaret etmek isteyenlerin Karakaya Köyü Muhtarlığına müracaat ederek, köyden verilecek bir gözlemci eşliğinde resimleri izlemeleri sağlanmalıdır. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescilleri yapılmaya başlanan bu iki resim için koruma tedbirlerinin alınacağını düşünüyoruz. Bir yandan maden ocaklarının yoğun tehdidi altında bulunan kaya resimleri, bir yandan da bu tür münferit olayların tehdidiyle karşılaşmaktadır. 8 yıl önce yaşayan insanlardan bizlere miras kalan bu değerlere tüm insanlık sahip çıkmalıdır“ diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: