Besteler Zeugma'yı anlatacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Arp Sanatı Derneği işbirliğiyle hayata geçirilecek "Zeugma'nın Sesi" projesi kapsamında Zeugma Antik

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Arp Sanatı Derneği işbirliğiyle hayata geçirilecek "Zeugma'nın Sesi" projesi kapsamında Zeugma Antik Kenti ve kentten çıkarılan mozaikler için besteler hazırlanacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Sema Marangoz, projenin tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin turizm ve tanıtımına ilişkin konuların Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olduğunu, bu nedenle projeyi bakanlığa sunduklarını belirtti.

Reklam
Reklam

Projenin hem Gaziantep'in hem de Türkiye'nin uluslararası boyutta tanınır hale getirilmesine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını ifade eden Marangoz, sanatçı Şirin Pancaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ece Yiğit, Kültür Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özarslan ve Zeugma Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay'a desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Bestelerin tamamlanmasının ardından bir albüm ile CD, kaset, afiş, broşür gibi tanıtım materyalleri oluşturulacağını ifade eden Marangoz, şunları kaydetti:

"Zeugma kazı alanı, Zeugma Müzesi ve Ömer Ersoy Kültür Merkezi'nde birer konser düzenlenerek besteler kamuoyuna tanıtılacak. Gaziantep konserlerinin ardından İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde de bir konser düzenlenecek. Ardından Zeugma bestelerinden oluşan bir repertuvar Avrupa turnesine çıkacak. Proje ile üretilecek besteler Zeugma Müzesi'nde fon müziği olarak kullanılacak. Biz de tanıtım için 12 ülkeden sanatçının bir araya gelerek yurt içinde, yurt dışında konserler düzenlenmesini sağlayarak örnek bir çalışmaya imza atmış olacağız."

Reklam
Reklam

Arp Sanatı Derneği Başkanı ve Arp Sanatçısı Şirin Pancaroğlu ise "Zeugma'nın Sesi" projesinin amacının Zeugma'ya "ses" vermek olduğunu belirtti.

Müzenin ve böyle bir tarihi mirasın başka bir sanat dalının aracılıyla tanıtılmasının önemini vurgulayan Pancaroğlu, şöyle devam etti:

"Zeugma'yı müzikle anlatmayı hayal ettik. Bunu yaparken de Zeugma'nın tarihi dokusunu, geleneklerini müziğe geçireceğiz. Bunu hem ses hem de çalgı aletleri ile yapacağız. Bir anlamda müzeyi tanıtmış olacağız. Bunu uluslararası bir sanatçı topluluğu ile yapacağız. Türkiye'den, Fransa'dan, Avusturya'dan projeyi çok ilginç buldular. Projeyi uluslararası seferberlik içerisinde yapıyoruz. Bunun ilk ayağını ve ön çalışmasını yapmak için burada bulunuyoruz. Mayıs 2013'te bir albüm çıkacak. Albüm hem Türkiye'de hem de uluslararası düzeyde yayınlanacak bir albüm olacak. Bunun ön gösterim gecesi Zeugma kazı alanında olacak. Ardından da İstanbul'da tarihi mekanlar da ilk gösterimi devam edecek. Bu şekilde kalıcı bir proje olması düşünülüyor."

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonunda düzenlenen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Ece Yiğit, Zeugma Kazı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, İngiliz Arkeolog ve Mozaik Uzmanı Prof. Dr. Katherine Dunbabin katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: