Beta Mikrobu Menenjit Ve Kalp Romatizması Sebebi Olabilir

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı İbrahim Arabacı, çocuklarda özellikle 5-15 yaşları arasında görülen...

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı İbrahim Arabacı, çocuklarda özellikle 5-15 yaşları arasında görülen ve üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde kendini gösteren beta mikrobunun, vücuttan uzaklaştırılmadığı takdirde ilerleyen yaşlarda menenjit ve kalp romatizmasına yol açabileceğini belirtti.

Kayseri Özel Avrupa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı İbrahim Arabacı, halk arasında beta mikrobu olarak bilinen "A grubu beta-hemolitik streptococ" ya da "streptococcus diyojenes" mikrobunun, aslında çocuklarda daha çok üst solunum yolu ile deri ve cilt enfeksiyonu biçiminde görüldüğünü söyledi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 15’inin beta mikrobu, geriye kalanının da viral enfeksiyon kaynaklı olduğuna değinen Arabacı, beta mikrobunun daha ziyade 5-15 yaş arasında sıklıkla vücuda yerleştiğini ancak son yıllarda bunun 3 yaşa kadar indiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Mikrobun yayılma alanının daha ziyade okul ve kreşler gibi kalabalık alanlar olduğunu vurgulayan Arabacı, hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, bireyde taşıyıcılık durumunun geliştiğini ve menenjite, akut kalp romatizmasına kadar varabilecek ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini belirtti. Arabacı, "Akut romatizmal ateş dediğimiz hastalık, en çok korkulan kalp kapaklarının hasar görmesi, eklemlerin hasar görmesi ile giden bir hastalıktır ve ömür boyu takip ve tedavi gerektirir. Erken antibiyotik tedavisi başlanmadığı takdirde 15-20 gün sonrasında böyle bir durum oluşabilir. Tedavinin erken başlanması için ısrar esilmesinin sebebi de budur” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: