Betona Karıştırılan Su Asit Ya Da Tuz Içermemeli

Binaların depreme dayanıklılık noktasında ana iskeletini oluşturan beton yapı kısmı çok önemlidir. Bunun için hazırlanan...

Binaların depreme dayanıklılık noktasında ana iskeletini oluşturan beton yapı kısmı çok önemlidir. Bunun için hazırlanan beton kalitesindeki karışımlara dikkat edilmesi beton kalitesini artırıyor. Hazır betonda kullanılan ana malzemelerden çimento yüzde 10, su yüzde 15 ve agrega (kum-çakıl-kırmataş) yüzde 75 oranında olması gerekiyor. Ancak kullanılan bu malzemeler arasında suyun asitli veya tuzlu olması beton kalitesini düşürüyor.

Arma Kum-Beton A.Ş. Firması Yetkilisi Uğur Öztürk, hazır betonun çimento, agrega (kum, çakıl, kırmataş), su ve gerektiğinde bazı katkı maddelerinin belli bir üretim teknolojisine uygun olarak karıştırılmasıyla elde edildiğini ifade etti. Uğur Öztürk, başlangıçta plastik ya da akıcı kıvamda olup, şekil verilebilen ve zamanla katılaşıp sertleşerek, mukavemet kazanan önemli bir yapı malzemesi olduğuna dikkat çekti. Betonun mutlak hacim olarak, yüzde 75 oranında agrega, yüzde 10 oranında çimento ve yüzde 15 oranında sudan oluştuğunu, gerektiğinde, çimento ağırlığının yüzde 2'sinden fazla olmamak kaydı ile katkı maddesi ilave edilebileceğini anlattı.

Reklam
Reklam

Uğur Öztürk, beton içerisinde kullanılan ve betonun yaklaşık olarak yüzde 60-80'ini oluşturan kırmataş, kum-çakıl gibi malzemelere agrega denildiğini belirterek, şu bilgileri verdi: “Agregalar doğal (kum-çakıl, kırmataş) ve yapay (yüksek fırın curufu, genleştirilmiş kil, perlit) olmak üzere iki farklı kökene sahiptir. Ancak her mineral kökenli malzeme veya endüstriyel atık, beton agregası olarak kullanılamaz. Fakat günümüzde çoğu beton tüketicisinin zihinlerinde beton üretiminde kullanılan agrega kalitesinin, sadece agreganın rengine bağlı olduğuna dair oluşmuş yanlış bir yargı vardır. Oysaki agreganın kalitesini etkileyen birçok fiziksel ve kimyasal özellikler vardır ki bu özellikler TS 706 EN 12620 standardında belirlenmiştir. Agregaların beton içerisindeki rolü çok önemlidir. Granülometrisi, şekil yapısı, sertliği, betonun davranışını direkt olarak etkiler. Betonda kullanılmadan önce agrega özelliklerinin deneylerle belirlenmiş olması gerekir.”

Suyun betonu oluşturan temel malzemelerden biri olduğunu aktaran Uğur Öztürk, betonun karılmasında kullanılan karışım suyu, 2 önemli görevi yerine getirdiğini ifade etti. Çimento ve agrega tanelerinin yüzeyini ıslatarak yağlayıcı etki oluşturduğunu anlatan Öztürk, “Böylece betonun kolay karıştırılabilmesini, taze betonun yerleştirilmesini, sıkıştırılabilmesini, özetle işlenebilmeyi sağlamaktadır. Toz halindeki çimento taneleriyle birleşerek ortaya çıkan çimento hamurunda hidratasyon denilen kimyasal reaksiyonları sağlar. Temiz, içilebilir, berrak ve kokusuz her su beton üretiminde kullanılabilir. Beton karma suyu asit niteliğinde olmamalıdır. Sülfat, değişik tuz gibi betona zarar verebilecek kimyasal maddeleri içermemelidir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz