"Betonarme Yapılarda Taşıyıcı Sistem Güvenliği" Konferansı

Gümüşhane'de "Betonarme Yapılarda Taşıyıcı Sistem Güvenliği" konulu konferans düzenledi.

Gümüşhane'de "Betonarme Yapılarda Taşıyıcı Sistem Güvenliği" konulu konferans düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi, İnşaat Mühendisleri Odası ve Genç İnşaat Mühendisleri Odası'nca Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlenen konferansa, üniversitenin akademik ve idari personeli, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Çavdar, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, diğer bütün alanlarda olduğu gibi inşaat mühendisliğinde de yaşanan sorunların birçoğunun temelinde eğitim eksikliğinin yattığını söyledi.

Reklam
Reklam

Çavdar, 2007 yılında yürürlüğe konan deprem yönetmeliğinde, 1975 ve 1998 yönetmeliklerinden farklı olarak mühendislik literatürüne "performans analizi" adlı yeni bir kavramın girdiğini belirterek, "Deprem yönetmeliğinin 7. bölümünde hesapları ve uygulama esasları anlatılan bu kavram, başlı başına ele alınması gereken önemli bir olgu olarak öne çıkmıştır. Mevcut betonarme yapıların taşıyıcı sistem güvenliğine karar vermede kullanılan bu yöntem, meydana gelebilecek deprem altında her an göçme potansiyeli bulunan çürük bir yapı stokuna sahip ülkemiz için oldukça önemlidir" dedi.

Son dönemlerde deprem mühendisliği alanında yapılan birçok çalışma incelendiğinde, tespit edilen hataların performans analizi kavramının tam olarak anlaşılması ve uygulamasında birçok eksik yön olduğunu savunan Çavdar, "Benzer olarak piyasada kullanılan farklı mesleki programlarla çözümlerde, özdeş yapılar için bile ne yazık ki farklı sonuçlar elde edilmektedir. Bu gibi sorunların temelinde eğitim eksikliği yatmaktadır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zekai Celep, slayt gösterisi eşliğinde "Betonarme Yapılarda Taşıyıcı Sistem Güvenliği" konulu sunum yaptı.

Muhabir: İbrahim Özdemir

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz