Beyaz altın kazandırdı!

Tarım emtiaları içinde "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, yıl başından itibaren yüzde 10,5 değer kazanarak, yatırımcılarının yüzünü güldürdü.

Pamuk, brent petrol ve paladyum dışındaki emtialar yatırımcısına kaybettirdi. Pamuk bu yılın başından itibaren yüzde 10,5 oranında Brent petrol yüzde 3,6 oranında ve Paladyum ise yüzde 0,5 oranında değer kazandı.

Son 10 yılda, emtia fiyatlarında görülen hızlı artış eğiliminde, özellikle Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin güçlü emtia talepleri etkili oldu. Ancak halen devam eden Avrupa borç krizi başta olmak üzere, dünyanın önde gelen gelişmiş ekonomilerindeki yavaşlama, son dönemde emtia fiyatları trendini tersine çevirirken, düşüşlere yol açtı.

Reklam
Reklam

Ekonomik aktörler tarafından küresel ekonomide belirsizliklerin arttığı ve aşağı yönlü beklentilerin yoğunlaştığı dönemlerde güvenli liman olarak görülen kıymetli metaller de, Avro Bölgesi'ndeki belirsizliğin devam etmesi, ABD ekonomisindeki ivme kaybı ve Çin ekonomisindeki yavaşlama eğilimi gibi nedenlerden dolayı bu yıl düşüş eğilimine girdi.

En çok mısır kaybettirdi
Tarım emtialarından pamuk, yıl başından itibaren yüzde 10,5 değerlenerek, bu oranla yatırımcısına en fazla kazandıran emtia oldu. Pamuk dışındaki tarım emtialarından kahve, mısır ve buğday ise yıl başından itibaren yatırımcısına en fazla kaybettiren emtialar arasında yer aldı.

Yıl başından itibaren yüzde 29,8 oranında fiyatı düşen mısır en çok kaybettiren emtia oldu. Mısır fiyatları, Fed'in politika değişikliğine gideceği söylentilerinin artmasıyla, küresel piyasaların dalgalanmaya başladığı Mayıs-Ağustos döneminde ise yüzde 25,7 değer kazanarak, söz konusu dönemde fiyatı en fazla artan emtia oldu.

Reklam
Reklam

Kahve, yıl başından bu yana yüzde 21,5 ile en fazla değer kaybeden ikinci tarım emtiası olurken, bunu yüzde 18,5 ile buğday takip etti. Söz konusu emtiaların son dört aylık performanslarına bakıldığında ise, her ikisinde de yüzde 10'u aşan fiyat artışları yaşandı. Kahve Mayıs-Ağustos döneminde yüzde 11,1 değerlenirken, buğday fiyatı da yüzde 10,2 arttı.

Altın ve Gümüş en fazla kaybettiren kıymetli metaller oldu

Çin gibi büyük emtia tüketicisi ülkelerin talepleri, emtia fiyatlarındaki belirleyici etkenler arasında yer alırken, Fed'in politikalarındaki belirsizlikten dolayı alternatif kaynaklara yönelen yatırımcılar, güvenli liman olan kıymetli metallerin değer kaybetmesinde etkili oldu.

Kıymetli metallerin içinde yatırımcısına en fazla kaybettiren gümüşün fiyatı, yıl başından bu yana yüzde 21,5 oranında, altının fiyatı ise yüzde 16,2 oranında düştü. Son bir aylık döneme bakıldığında ise, Suriye'ye ilişkin kaygıların etkisiyle yükselen gümüş fiyatları yüzde 20,8 ve altın fiyatları ise yüzde 7,7 değerlendi.

Reklam
Reklam

Demirdışı metallerin başında gelen alüminyumun fiyatları, küresel arzdaki artış ve yüksek stok düzeylerinden dolayı, bu yılın başından itibaren yüzde 10 geriledi.

En önemli bakır tüketicisi ülkelerinden Çin'in, büyüme hızındaki yavaşlamaya paralel olarak bakır talebindeki daralma, fiyatların aşağı yönlü seyretmesine neden oldu. 2013 yılının ilk 8 ayında bakır fiyatlarında yüzde 10 oranında düşüş yaşandı.

Bu yılın başından itibaren değer kaybettiren emtialar arasında yer alan kurşunun fiyatı yüzde 8,7 oranında, platinin fiyatı ise yüzde 1 oranında geriledi.