ANKARA (İHA) - Türkiye'de 'hormonlu tavuk' tartışmalarıyla kriz içine giren "beyaz et" sektörü AB'ye ihracata hazırlanıyor. AB Komisyonu'nun üst kurulu olan SANKO'ya bağlı AB Veteriner Gıda Ofisi (FWO) Türkiye Beyaz Et Kalıntı Final raporunu 'olumlu' olarak açıkladı.
Buna göre Türkiye'deki laboratuarların akreditasyonu tamamlandıktan sonra Haziran-Temmuz ayları içinde Türk firmaları AB'ye beyaz et ihraç edilebilecek. AB Komisyonu, geçen yıl eylül ayında yaptığı denetimlere istinaden, Türkiye'yi kümes ve av hayvanı ithalatı yapılabilecek 3. ülkeler listesine aldı. Ancak AB Komisyonu ihracatın yapılabilmesi için, Türkiye'ye yönelik sağlık sertifikası sınıflandırması ve ithalat yapılabilecek işletmelere ilişkin kararını bildirmedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın girişimleri sonucu AB Veteriner Gıda Ofisi (FWO), Türkiye'deki beyaz et kalıntısıyla ilgili final raporunu geçtiğimiz hafta Türkiye'ye gönderdi. Raporunu çevirisini yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri, genel anlamda raporun 'olumlu' olduğunu; ancak laboratuarların akreditasyonuyla ilgili eksikliklerin bulunduğunu söyledi. Laboratuar akredite işlemlerinin 2 ay içerisinde tamamlanabileceğini belirten yetkililer, Haziran ayında AB'ye beyaz et ihracatı yapılmaması için hiçbir sebep kalmadığını, bundan sonra son sözün AB'de olduğunu bildirdi.
"İHRACAT KARARININ YAYINLAMASINI BEKLİYORUZ"
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler, AB Komisyonu'nun üst kuruluş olan SANKO'dan son kalıntı izleme raporunun geldiğini doğruladı. Yaklaşık 100 sayfadan oluşan ayrıntılı bir rapor olduğunu belirten Canoler, raporun genel anlamda olumlu olduğunu söyledi. Komisyonun Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı eylem raporundan dolayı memnuniyetini dile getirdiğini ifade eden Canoler, "Ön rapora gönderdiğimiz açıklama ve eylem planı memnuniyet yaratmış. AB Komisyonu'nun sağlık sertifikası sınıflandırması ve kanatlı kesimhanelerinin sağlıkla ilgili kararını birlikte Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekliyoruz. Kararın açıklanmasıyla AB'nin beyaz et ithal edecek ülkeler arasında Türkiye'nin de adı geçecek ve hangi firmaların ihracat yapabileceği belirlenecek" diye konuştu. Canoler, ayrıca AB Komisyonu'nun Haziran-Temmuz ayları içinde kararı açıklaması beklediklerini dile getirdi.
5 FİRMAYA İHRACAT YOLU GÖZÜKÜYOR
Türkiye'de iç tüketimin yeterli oranda artmaması nedeniyle aralık ayından beri sektörde sıkıntı yaşandığını, 2 milyon 200 bin liralık maliyete karşın 1 milyon 700 bin liraya kadar toptan tavuk eti satıldığını belirten BESD-BİR Genel Sekreteri, özellikle göğüs etinde önemli ihracat şansı bulunduğunu, bütün tavukta ise maliyetlerin yüksek kaldığını söyledi. Türkiye'yi 'kümes ve av hayvanları ithal edilebilecek ülkeler' arasında ilan eden AB Komisyonu'nun, inceleme yapılan ve olumlu bulunan 5 firmaya kod numarası vermesi gerekiyor.
Sağlık sertifikası sınıfının belli olması ve işletmelere kod numarası verilmesinden sonra bu firmalar ihracata başlayabilecek. Karar, Keskinoğlu, Şeker Piliç, Pınar Et, Banvit ve Beypiliç'i ilgilendiriyor. Verilen bilgiye göre, Türkiye'nin AB'ye ihracatta hindi etinde bin tonluk kotası bulunuyor. Sektör, rekabet şansının artması için tavuk etinde de serbest kota alınmasını istiyor. Ancak, AB, Türkiye'nin kırmızı et ve canlı hayvan ithalatına izin vermemesi nedeniyle bu konuda görüşmeye istekli davranmıyor.