"Beyaz et yasağı kaldırıldı"

ADIYAMAN (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, AK Parti 2. Olağan Merkez İlçe Kongresi'ne katılmak için geldiği Adıyaman'da beyaz et üreticilerine müjde verdi.

Adıyaman Valisi Halil Işık'ı ziyaret eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e valilik makamında, Adıyaman'da tarım alanındaki gelişmeler ve çiftçilerin beklentileri konusunda brifing verildi. Vali Halil Işık'ın verdiği brifinge, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Şevket Gürsoy, Mehmet Özyol, Hüsrev Kutlu, Faruk Ünsal, AK Parti İl Başkanı Ahmet Aydın ve daire müdürleri katıldı. Brifing esnasında Abuzer Gündoğdu isimli bir çiftçi, odaya girerek Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e üzüm ve ceviz ikram etti ve çiftçiye destek olunmasını istedi. Vali Halil Işık, brifingde Adıyaman'da kuş gribi vakasına rastlanılmadığını, fakat tedbir olarak çalışmalar yapıldığını belirterek, "Tavuk vebası konusunda 376 mahalle ve köyde tarama yapıldı ve tahlil için gönderilen 104 marazi maddeden sadece 2 nokta şüpheli bulundu, toplam 5 bin 751 adet kanatlı kümes hayvanı da itlaf edildi. 29 bin 564 YTL para bankaya yatırıldı, bunlar hayvan sahiplerine ödenecek" dedi.

Reklam
Reklam

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Avrupa Birliği Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesi'nin, Türkiye'den beyaz et ve et ürünleri ihraç edilmesi yasağının kaldırılacağını söyleyerek, beyaz et üreticilerine müjde verdi. Valilik ziyareti sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Eker, "Avrupa Birliği'nin Gıda Zinciri ve Hayvan Sağlığı Daimi Komitesi, daha önceden Türkiye'ye koymuş olduğu beyaz et ve et ürünleri konusundaki yasağı kaldırdı. Bu karar önümüzdeki 10 gün içerisinde Avrupa Birliği'nin resmi gazetesinde yayınlanacak ve yürürlüğe girecek. Bunun anlamı, Türkiye'deki beyaz et üretim tesisleri Avrupa Birliği'nin standartlarındadır. Onlar kadar yüksek standartta üretim yapıyoruz" diye konuştu.

Kanatlı hayvan üretim sisteminin de değişeceğini vurgulayan Bakan Eker, "Kanatlı hayvan üretim sistemini değiştireceğiz. 3-5 tane kanatlı hayvana sahip olup da, bu hayvanları dışarı da beslemek, risk taşıyor. Bunlar göçmen kuşlardan hastalık alabilirler.

Yaşadığımız kuş gribi olaylarında bunu gördük. Bundan sonra bu işi disipline edecek ve köylerde de uygulanacak projeler geliştirip, bunları hayata geçireceğiz. Köy şartlarında hayata geçirilecek bir proje hazırlıyoruz" şeklinde konuştu. Bakan Eker, Avrupa Birliği müzakere sürecinde tarım politikalarını değerlendirerek, "Geçtiğimiz hafta tarım ve kırsal kalkınma başlığı ile ilgili ayrıntılı tarama çalışması Brüksel'de yapıldı. Tanıtıcı ayrıntılı tarama çalışması çok başarılı geçti. Hatta diğer aday ülke olan Hırvatistan'a örnek gösterildi" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmanın ardından Vali Halil Işık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker'e Nemrut heykellerinin bulunduğu bir minyatür hediye etti.