Beyaz Kürklü "gelincik" Güzelliğiyle Büyülüyor

ÖZKAN BİLGİN - Halk arasında "kar faresi" olarak bilinen gelincik, Edremit ilçesine bağlı Köprüler köyünde bir bahçe duvarındaki yuvasında görüntülendi.

ÖZKAN BİLGİN - Halk arasında "kar faresi" olarak bilinen gelincik, Edremit ilçesine bağlı Köprüler köyünde bir bahçe duvarındaki yuvasında görüntülendi. Kümes hayvanlarının baş düşmanı olan ve nesli koruma altında bulunan gelincik, yaz aylarında kahverengi olan tüylerinin kışın beyaza dönüşmesiyle bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Yöre halkı tarafından kar faresi olarak adlandırılan ve geceleri avlanmasından dolayı ender rastlanan bir tür olan gelincik, Köprüler köyündeki bir bahçe duvarında yaptığı yuvada görüldü. Çevredeki insanları görünce kaçmak yerine etrafı seyrederek adeta poz veren gelincik, küçücük deliklerden geçme yeteneği ve kar üstündeki hızıyla dikkati çekti. Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki doğal yaşam alanlarının ve yaban hayatı koşullarının bozulmasından dolayı nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan gelinciğin, bazı yörelerde sansar ve kar faresi olarak adlandırıldığını söyledi. Kümes hayvanlarına verdiği zarar nedeniyle çeşitli tuzaklarla öldürülen gelinciklerin gündüzleri yuvalarında saklandığını, geceleri ise avlanmaya çıktığını vurgulayan Aslan, "Gelincik, tehlikeyi çok çabuk hissedebilen ve görüntülenmesi çok zor olan bir hayvan türüdür. Baykuşlar da geceleri avlandığı için gelincikleri hiçbir zaman rahat bırakmazlar" dedi. Aslan, Van Gölü havzasındaki Çatak, Başkale ve Gürpınar ilçelerinde zaman zaman görülen gelinciklerin, neslinin devam etmesi için vatandaşların daha duyarlı olması çağrısında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: