Beyaz Pilav Tarifi

Mutfağa yeni yeni girmeye başlayanlar için güzel pilav pişirmek, adeta bir eşik atlamak gibidir. Güzel pilav pişirenin her yemeği güzel pişireceğine inanılır. Güzel pilavdan kasıt; tane tane, kaşıktan dökülen, bembeyaz pirinç pilavı. Ömrünü mutfakta geçirmiş olanların bile korkulu rüyası, yapış yapış çok pişmiş ya da pirinci kıtır kıtır çiğ kalmış, rengi koyu pilav pişirmek. Bu yüzden, alışık oldukları pirinci değiştirmekten bile çekinirler. Uzun ve ince taneli pirinçler, damak zevkimize daha uygun sonuç verir. Dünyanın en eski yiyeceği olan pirinç, bol su içinde yetişir. Yeni mahsül pirinç henüz suyunu kaybetmediği için pişirirken daha az su çeker, kurudukça su çekme oranı yükselir. Türk kadınları pilav için en çok, iri ve uzun taneli, kokusuz, mat görünümlü, su çekme kabiliyeti yüksek bir pirinç çeşidi olan baldo pirinci tercih eder.

Reklam
Reklam

İki su bardağı pirinci bir süzgece koyarak, akan suyun altında iyice yıkayın. Pirinç bir kenarda süzülürken, pilav tencerenize tereyağını alın ve yakmadan eritin.


Süzülen pirinçleri ve 1 çay kaşığı kadar tuzu, eriyen tereyağına ekleyin. Pirinçleri sık sık karıştırarak, şeffaf bir görünüm alana kadar karartmadan kavurun.


Yağı iyice çeken ve şeffaf, parlak bir görünüm alan pirinçlere 3 bardak soğuk suyu ya da et suyunu ekleyin. Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmasını engellemek için, çok da hırpalamadan alttan alttan 1-2 defa karıştırın, suyunun tadına bakarak gerekirse tuz ekleyin ve tencerenin kapağını yarı açık şekilde kapatın.


Yüksek ateşte su kaynayana kadar bekleyin, tencerenin kapağını tamamen kapatın ve altını iyice kısın. Yaklaşık 10 dakika sonra pilavınızı kontrol edin, pirinçler suyu tamamen çekmiş ve üzeri göz göz olmuşsa ocağı kapatıp 1 yemek kaşığı zeytinyağını pilavın üstüne gezdirin. Bir sefer karıştırıp kapağını kapatın ve 10-15 dakika dinlendirin. Pilavınız servise hazır.

Reklam
Reklam