Beyaz Saray önünde "Arakan" protestosu

ABD Başkanı Obama, seçim zaferinin ardından ilk ziyaretini Myanmar'a yapmaya hazırlanırken, Beyaz Saray önünde Arakan müslümanlarına yönelik icra edilen katliamlar protesto edildi.

Obama'nın ziyareti öncesinde eylem yapan Uluslararası Af Örgütü'nden bir grup protestocu, "Rohingya seninle birlikteyiz" sloganları attı, "Rohingyalılar'a yönelik insan hakları ihlallerine son verilsin" yazılı pankartlar taşıdı.

Beyaz Saray'ın Myanmar'daki insan haklarını gündeme getirmesini isteyen protestocular, Başkan Obama'nın Rohingya'da yaşanan insanlık trajedisine müdahele etmesi çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü yetkililerinden T. Kumar yaptığı açıklamada, "Myanmar'da Rohingyalılar'a insanlık dışı bir muamele uygulanıyor. (Obama'nın) bu ükeye gitmesi, (insan hakları ihlallerine karşı) güçlü ifadeler kullanmaması ve Rohingyalılar'ı ziyaret etmemesi sadece Burma halkına değil, tüm dünyaya yanlış bir mesaj gönderecektir" dedi.

Reklam
Reklam

ABD hükümeti, yılın ilk aylarında, Myanmar'ın reformlar çerçevesinde yaklaşık 800 siyasi mahkumu serbest bırakmasının ardından, bu ülkeye yönelik yatırımlar üzerindeki müeyyideleri askıya almıştı.

Uluslararası Af örgütü aktivistlerinden Jasmine Heiss, Rohingya müslümanlarının şu an Myanmar'da en çok zulme uğrayan azınlıklardan biri olduğunu belirterek, "Ülkede insan haklarına saygı duyulmadığı için bu insanların büyük bir çoğunluğu mülteci kamplarında yaşıyor, bir çoğu yaşadıkları yerlerden kaçtı. Burma'nın dünya toplumları arasına girdiğini düşünürken, tüm dünyanın yaşananları seyretmesi endişe verici" yorumunda bulundu.

Ailesi Royingha'daki katliamdan kaçan bir Meryem Hehter ise, "Rohingya'nın sesini duyurmak istiyorum. Gerçekten onların sesi olacak kimseleri yok. İnsanlar orada insan hakları ihlallerinden haberdar değiller. Buna dikkat çekmek istiyorum. Bu konu takip edilmeli insanlar yaşananları bilmeliler" dedi.

Royingha'da dini ve etnik sebeplerden dolayı Budistlerin kanlı saldırılarına maruz kalan Müslüman toplumu bölgelerinde can güvenliği olmadan yaşıyor. 150 bin Royinghalı müslüman evlerini terk ederek kapalı hapishane konumunda olan mülteci kamplarında hayatta kalmaya çalışıyor. Ancak gayri resmi rakamlara göre mülteci sayısının 400 bine yaklaştığı belirtiliyor.

Reklam
Reklam