Beyaz Saray'da sıkı pazarlık

Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama’nın iki saatlik tarihi zirvesinde, terörden diğer askeri alanlara,bilimden sanata,siyasetten, teknolojiye uzanan geniş bir alanda tam işbirliği yapılması kararı çıktı

[

****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/obama-erdogan-gorusmesi-beyaz-saray-da-sicak-bulusma/4844/118812/)

Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama’nın iki saatlik tarihi zirvesinde, terörden diğer askeri alanlara, bilimden sanata, siyasetten, teknolojiye uzanan geniş bir alanda tam işbirliği yapılması kararı çıktı. Obama, bir kez daha PKK’yı terör örgütü olarak tanımladı. Başbakan Erdoğan da PKK’ya karşı istihbarat paylaşımı dışında yeni bazı önlemlerin devreye girdiğini söyledi.

Reklam
Reklam

ABD Başkanı Barak Obama, dün Beyaz Saray’da toplam üç saatten fazla süre geçirdiği Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Kürt açılımını övdü, Afganistan’daki katkıları nedeniyle Türk halkı ve Başbakanına teşekkür etti.

Yeni önlemler

Türkiye ve ABD arasında PKK’ya karşı askeri mücadelede ortak anlık istihbarat paylaşımı dışında yeni bazı önlemlerin devreye girdiğini Başbakan Erdoğan, Beyaz Saray görüşmesinden sonra düzenlediği ve çok sayıda yerli yabancı gazetecinin izlediği basın toplantısında açıkladı. Erdoğan, “Terörle mücadelede yeni milad olacak” dedi. Erdoğan, dört bakanın da dahil olduğu yedi kişilik heyetle ABD saati ile 11.40’ta Oval Ofise giriş yaptı. Baş başa ve heyetler arası görüşme bir saat 40 dakika sürdü. Daha sonra iki lider basına ortak açıklama yaptı ve iki soru yanıtladı. Obama’nın ev sahipliğindeki yemek de bir saat kadar sürdü.

Obama, , “Kuzey Irak’ta PKK’yı silahsızlandırmak ve tasfiyeye yönelik somut ABD planı var mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

Kucak açmak önemli

“Askeri yakın koordinasyonu konuştuk. PKK ile mücadele konusunda. Göreve geldiğimden bu yana da dillendiriyorum, PKK’nın terör örgütü olduğu gerçeğini... PKK tehdidini daha önce de dile getirmiştik, Irak’taki kaygı var. NATO müttefiki olarak bölgelerimizin savunması konusunda birbirimize destek vermek, bunun dışında iki müttefik ülke olarak terörizme karşı ortak hareket etmede fikir birliği içindeyiz. PKK konusunda bence Sayın Başbakanın attığı adımlar özellikle Kürt toplumuna karşı kucak açılması çok önemli. Çünkü sadece askeri olarak çözüm bulunamaz sosyal ve siyasi noktaları vardır. Irak konusunda da Kürt nüfusun hakikaten temsil edilmesi gerekiyor merkezi hükümette. Bu şekilde uzun vadeli sorunlara çözüm bulunabilir, Kerkük gibi mesela. Çözümün, çatışmaların daha çok siyasi anlamda bulunduğu bir ortam lazım. Biz böyle bir süreci teşvik ediyoruz.

Reklam
Reklam

**[

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/obama-erdogan-gorusmesi-beyaz-saray-da-sicak-bulusma/4844/118812/)

Başsağlığı diledi

Obama, Tokat’taki son terörist saldırı için başsağlığı dileyip şöyle konuştu:

“Başbakan’a terörist faaliyetlere karşı savaşma adına dünyanın neresinde olursa olsun birlikte yapmamız gereken taahhütleri bir kez daha tekrarladım. Türk halkına son terörist saldırı için başsağlığı dileklerimi ilettim. Failleri yakalama konusunda ABD’nin yapacağı katkılardan bahsettim. Son olarak da çok da kolay olmayan dini ve etnik azınlıkları siyasete dahil etme konusundaki çalışmaları için de kendisini tebrik ettim.”

Erdoğan, Obama ile görüşmesini 5 Kasım 2007 Beyaz Saray görüşmesini kıyasladı ve “O görüşmeden sonra PKK terör örgütünün ABD, Irak ve Türkiye’nin ortak düşmanı olduğu açıklandı. Bizim ABD’de çifte (İkiz) kuleler vurulduğundaki tavrımız neyse, dünyanın neresinde olursa olsun teröre karşı tavrımız aynıdır” dedi.

Obama, Erdoğan ile resmi görüşmelerinde gündeme gelen dosyaları tek tek saydı. Konuşmasını, “Dostum Türkiye, arkadaşım Erdoğan demekten onur duyuyorum” sözleriyle tamamladı.

Reklam
Reklam

Obama Oval Ofis’te Erdoğan ile birlikte yaptığı basın açıklamasına Türkiye ziyaretinde gösterilen misafirperverliği överek başladı:“Nisan ayında bana gösterdiğiniz misafirperverliği size göstermekten mutluluk duyuyorum. Türkiye’yi ziyaretim sırasında TBMM’de yaptığım konuşmada söylediğim gibi Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler konusunda elimden gelenin en iyisini yapmaya hazırım. Türkiye ve ABD, NATO üyesi ülkelerdir. İkimiz de birbirimizi savunma taahhüdünde bulunmuş durumdayız. ABD’de yerleşik Türk-ABD camiası sayesinde çok güçlü ilişkimiz var. Türkiye’nin G-20’de olması sıfatıyla son mali kriz sırasında da birlikte çalışma fırsatı bulduk. ”

Obama sözlerini şöyle sürdürdü:

Demokratik, laik

Türkiye demokratik hukukun üstünlüğüne saygı duyan ve Müslüman çoğunluğa sahip bir ülke olması bakımından sadece bölgedeki barış için değil dünya barışı için yapacak çok şeyi olduğunu gösteriyor bize.

Afganistan teşekkürü

Buradaki konuşmalarımız sırasında hem ABD’nin hem Türkiye’nin önem verdiği pek çok konuyu konuştuk. Afganistan’a istikrar getirilmesi konusunda gösterdiği destek konusunda gerek Türk halkına gerek Erdoğan’a teşekkürlerimi ilettim.

Reklam
Reklam

**[

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/obama-erdogan-gorusmesi-beyaz-saray-da-sicak-bulusma/4844/118812/)

İran nükleer programı

Hafta sonu yapılan seçim sonrasında Irak’ta barış ve güvenliğin sağlanması konusunda yapılması gerekenleri de gündeme getirdik. Bölgesel barışı ele alırken İran’ın nükleer kapasitesini gündeme getirdik. Nükleer kapasitesini uluslararası camiaya gösterilmesi bakımından da Türkiye’nin oynayacağı rolden bahsettik.

NATO’da daha güçlü

Türkiye’nin NATO müttefiki olarak buradaki pozisyonunun güçlendirilmesi ve füze savunma sistemi bakımından yapılması gerekenleri konuştuk.

Ermenistan için tebrik

Başbakan’ı Türk-Ermeni ilişkilerinin normalleştirilmesi için attığı cesur adımlar nedeniyle tebrik ettim. Bu yolda ilerlemesi için kendinsin cesaretlendirmeye çalıştım.

Heybeliada Ruhban Okulu

Türkiye’de Heybeliada Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusundaki çabalar ve kendilerine vereceğimiz destekten bahsettim. Özetle Türkiye ile ABD arasındaki bağların güçlenmesi konusuna ümitli bakıyorum. Dostum Erdoğan’a arkadaş demekten onur duyuyorum. Başarılı bir şekilde devam edeceğini umuyorum.”

Reklam
Reklam

Erdoğan, basın toplantısında, “Son şehitler nedeniyle gezinizi yarıda kesmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna “Daha bir değerlendirme yapmadım, ama gezimi yarıda kesmeyi düşünmüyorum” yanıtını verdi.

**[

**](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/obama-erdogan-gorusmesi-beyaz-saray-da-sicak-bulusma/4844/118812/)

Ekonomik komisyona dört bakan seçildi

BEYAZ Saray’daki görüşmede iki ülke model ortaklığı çerçevesinde kurulan ekonomik komisyona Türkiye ve ABD’den ikişer bakan seçildi. Obama yeni komisyon haberini şöyle verdi: “İlişkiler sadece NATO bağlamında askeri ve siyasi ilişkiler bağlamında olmayacak, ekonomik ilişkilerin güçlenmesiyle de sağlanacak. Erdoğan ve Gül ile yaptığımız görüşmelerde ele alınan ekonomik alanda gelişmeleri daha yakından ele almak için ortak bir komisyon kurulması konusunu dile getirdik. ABD’den Ticaret Bakanı ve Ticaret Temsilcimiz bu komisyona girecek.”

Erdoğan da, şöyle devam etti:

“Artık model ortaklıkla ikili ilişkilerimizin nasıl doldurulacağı sürecinde önemli adımlar atılmaya başladı. Bunun ekonomik, bilimsel, sanatsal, teknolojik, askeri ve siyaset alanında boyutları var. Bu süreci bizim tarafımızdan da takip edecek iki arkadaşımızı bizler tespit ettik. Başbakan Yardımcım Ali Babacan ile Devlet Bakanım Zafer Çağlayan.”

Reklam
Reklam

Azeri-Ermeni süreci çok önemli

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Azeri-Ermeni anlaşmazlığında çözümün ivme kazanmasının Türkiye-Ermenistan arasındaki süreç açısından “çok çok önemli” olduğunu söyledi. Erdoğan şöyle devam etti: “Tabii bölgesel müşterek attığımız adımlar var. Ortadoğu çerçevesinde Irak’ta.. İran nükleer programı çerçevesinde. Afganistan’da müşterek çalışmalarımız sürüyor. Eğitim çalışmalarına verebileceğimiz destekler, şu ana kadar attığımız adımlar bundan sonra atacağımız adımlar... Bunları görüşme fırsatımız oldu. Enerjide Türkiye transit bir ülke. Nabucco anlaşması imzalandı. Azerbaycan ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tabii Azerbaycan-Ermenistan arasındaki süreci görüştük.Minsk üçlüsü olarak ABD ve Rusya’dan ivmeyi yükselterek farklı bir sürecin yönlendirilmesini görüştük. Bunun süreci çok olumlu etkileyeceğini söyleyebilirim. Türkiye-Ermenistan arasındaki normalizasyon süreci bununla çok ilgili. Türkiye olarak, yönetim olarak biz bu konuda kararlıyız. “