"Beyaz tabak projesi" start alıyor

BURSA (İHA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi Yerel Gündem 21'in Avrupa Birliği'ne (AB) uyum sürecinde gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla gıda işleyen ve tüketime sunan işyerlerine yönelik hazırladığı 'beyaz tabak' projesi 17 Şubat'ta hayata geçiyor.

Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri Tahsin Bulut, Avrupa'nın birçok ülkesinde örneği bulunan Beyaz Tabak Projesi'nin Türkiye'de ilk kez Bursa'da uygulanacağını söyledi. Bulut, Türkiye'de tüketicilerin gıda temini, kullanımı ve hizmet alımında istenen düzeyde bilgi sahibi olmamalarının birçok sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirterek, Bursa'da bu eksikliğin AB müzakereleri öncesinde giderilmesi amacıyla Beyaz Tabak Projesi hazırladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Bursa Büyükşehir Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Yerel Gündem 21'in yanı sıra İnoksan ve Johnson Wax firmalarının proje ortakları arasında yer aldığını anlatan Bulut, "Proje sadece belli bir kitleyi değil, bütün Bursa halkını ilgilendiriyor. Projenin 17 Şubat'ta tanıtımının yapılmasından sonra tüketicilere, işletmecilere ve gözlemcilere eğitimler vereceğiz, halkı bilgilendireceğiz. Gıda hijyenine uygun üretim yapan firmaları pilot seçerek, projeye start vereceğiz. Kurulacak proje uygulama ekibi, 'beyaz tabak' almak isteyen firmaların müracaatlarını değerlendirecek. Hijyene uygun olan firmalara beyaz tabak tabelası verilecek. Bu firmalar gözlemciler vasıtasıyla sürekli denetlenecek. Sağlıksız üretim ve satış yapanların beyaz tabağı geri alınacak. Projenin hayata geçmesinden sonra tüketiciler, beyaz tabaklı firmaları tercih edecek. Avrupa'da da emsali bulunduğundan turistler bu konuda daha bilinçli. Bu bakımdan gelen turitlerde gittikleri yerlerdeki firmaların beyaz tabak tabelası olup olmadığına bakacaklar" dedi.

Reklam
Reklam

Bulut, projenin başlamasından sonra oluşturulacak beyaz tabak iletişim masalarının halkın istek, talep ve şikayetlerini dinleyeceğini de bildirdi. Bulut, projenin Bursa'da uygulanmasından sonra Türkiye'ye örnek olacağını da sözlerine ekledi.