Beydağ Kalesinde Kazılar Devam Ediyor

Beydağ ilçesinde bulunan tarihi kalede beş yıldan bu yana sürdürülen kazılara bu yıl devam ediliyor....

Beydağ ilçesinde bulunan tarihi kalede beş yıldan bu yana sürdürülen kazılara bu yıl devam ediliyor. Trakya Üniversitesi’nden gelen bir akademisyen ve 6 öğrencinin yanı sıra Ödemiş Müzesi personelinin gönüllü olarak katıldığı kazılarla havzanın geçmişine ışık tutuluyor.

Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Yrd.Doç. Dr. Özkan Ertuğrul’un bilimsel danışmanlığında gerçekleştirilen kazılarda, kalenin Roma ve Bizans dönemlerinin adeta iç içe geçmiş kalıntılarına ulaşıldı. İki ayrı döneme ait mozaik alanların gün ışığına çıkarıldığı Beydağ Kalesi’nde, Bizans döneminden kaldığı tahmin edilen mezar yerleri dikkat çekiyor.

Reklam
Reklam

Trakya Üniversitesi’nden 6 öğrencinin görev aldığı kazılarda son derece temkinli hareket edilirken, bu yılki kazılar ödenek bitene kadar devam edecek. 19 yüzyıl sonlarında kalenin bulunduğu alana inşa edilen Hükümet Konağı, temelinin ortaya çıkarılması ve restore edilmesi için başlatılan çalışmalarda arkeolojik kalıntılara rastlanmasıyla kazı yapılmıştı. 5 yıldır önemli aşamaların kaydedildiğini ifade eden Ödemiş Müze Müdürü Sevda Çetin, çalışmaların üç yıldır bilimsel danışmanla sürdürüldüğünü söyleyerek; “Bu yıl Trakya Üniversitemizden altı öğrencimiz çalışmalara iştirak etti. Bilimsel danışmanımız Yrd. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul kazılarla ilgili rapor hazırlayacak. Kazılar için tahsis edilen ödenek bitene kadar Beydağ’da çalışmalara devam edeceğiz. Çalışmaların ardından elde etmeyi beklediğimiz bulgular sonucunda, bölge tarihinin yeniden yazılacağını düşünüyoruz. Roma ve Bizans tarihi ile ilgili iç içe geçmiş kalıntılar ele geçiriliyor. Kazı çalışmalarının ilerlemesiyle Beydağ ve çevresinin tarih sahnesindeki önemi de ortaya çıkacak” dedi.

Reklam
Reklam

Çetin, müze personelinin gönüllü olarak çalıştığını belirterek, “Çalışmamıza ciddi anlamda katkı koyuyorlar. Müze personelimize ayrıca teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz