Malatya Valiliği ‘Beydağı Ağaçlandırma Kampanyası’ ile çıplak Beydağı'nı, Evliya Çelebi'nin 1700'lü yıllardaki ziyareti sırasında Seyahatnamesi'ne konu edindiği gibi yemyeşil yapma çalışmalarını büyük oranda tamamladı. Türkiye’de ilk defa denenen yöntemle, kayalık zeminde ekskavatörler aracılığıyla her biri 1,5 metre derinliğinde ve 120 santimetre genişliğinde çukurlar açıldı. Yaklaşık 10 bin dönümlük alanda binlerce fidan toprakla buluşturuldu.
Malatya Valisi Ulvi Saran, ağaçlandırma bölgesinde düzenlediği toplantıda, Malatya'nın toprağı, taban arazisi ve ovalarının meyve yetiştirilmesine elverişli olmasına rağmen dağlarının son derece kurak olduğunu belirtti. Malatya kent merkezi ve çevresinde yaklaşık 500 bin kişinin yaşadığını ifade eden Saran, bu kişilerin başlarını kaldırdıklarında ağaçlı bir tepe ya da dağ görmelerinin neredeyse imkansız olduğunu söyledi. Bu gidişatı değiştirmek adına ‘Beydağı Ağaçlandırma Kampanyası’nı başlattıklarını dile getiren Saran, “Yeteri kadar yağış almadığı için Malatya'nın ağaç varlığı neredeyse yok sayılacak kadar az. Buna karşın toprağı ve genel hava şartları itibariyle nitelikli bitki türlerinin yetişmesi açısından ilimiz oldukça elverişli. Erozyon nedeniyle akıp giden topraklar, dağ yamaçlarının taşlık ve bozkır bir yapıya sahip olmasına neden oluyor. Yüzey üzerindeki toprak kalınlığının 5 santimetre olduğunu görüyoruz. Yakın gelecekte çok geniş bir planlamayla dağların ve tepelerin olabildiğince ağaçlandırılmasını hedefledik. Bu kapsamda, 'Beydağı Ağaçlandırma Kampanyası'nı başlattık.1,5 yıl içinde Beydağı’nı yüzde 90 oranında ağaçlandırdık.” dedi.
1,5 METRE DERİNLİĞİNDE ÇUKURLAR
Saran, Beydağı'ndaki kayalık zemini iş makineleriyle deldiklerini ve açtıkları çukurlara toprak doldurarak ağaçlandırma yaptıklarını belirtti. Vali Saran, şöyle devam etti: “Yaklaşık 1050 metrelik kot seviyesinden Beydağı’nın bin 700 metrelik rakımına kadar, yaklaşık 650 metrelik kot seviyesinin tamamında ağaçlandırma yaptık. Toprak olmadığı için Türkiye’de ilk kez kayaları oyarak fidan diktik. Klasik ağaçlandırma yöntemini yapamadık. Çünkü burada toprak yok kayalık bir zemin vardı. Açtığımız çukurların her biri 1,5 metre derinliğinde ve 120 santimetre genişliğinde. Diktiğimiz fidanlar ise en az 5-6 yaşında. Ağaçlandırmamız mümkün olduğunca fazla su istemeyen sedir, akçaağaç, akasya kara ve sarı çamdan oluşuyor. Türkiye'de zorunlu kalkındırma programı kapsamında bir ilki gerçekleştirdiğimiz çalışmada halkımızın, işadamlarının önemli desteğini gördük.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz