Emekli öğretmen Heide Pfützner bir çeşit motor nöron hastalığı sonucu felç kaldıktan sonra bir daha asla resim yapamayacağını düşünüyordu. Ancak beyninden gelen sinyalleri okuyan teknoloji, Pfützner hareket etmeden sanat yapabilmesini sağlıyor.
Sunday Telegraph’ın haberine göre Pfützner, bir motor sinir hücresi rahatsızlığı nedeniyle felç geçirdi.
Dört çocuk annesi Pfützner, bilim insanlarının geliştirdiği ‘beyin-insan arayüzü teknolojisi’ sayesinde beynindeki düşüncelerle resim yapmaya başladı.
Felç geçirmeden önce öğretmenlik yapan Pfützner, beyin sinyalleriyle yaptığı resimleri, İşkoçya’nın liman kenti Oban yakınlarındaki Easdale’de sergilemeye hazırlanıyor.
**FELÇLİ İNSANLARA UMUT OLABİLİR**
‘Lou Gehrig’ olarak bilinen hastalığına 2007’de yakalanan ve gözleri dışında hiç bir yerini hareket ettiremeyen Pfützner, “Daha önce hiçbir zaman teknolojiye meraklı biri değildim ve bilgisayar kullanmayı sevmezdim” dedi.
Teknoloji sayesinde bilimsel bir atılıma da katkı sağlayan Pfützner, artık renkli tablolar yapıyor ve internet üzerinden satışlarını gerçekleştiriyor.
Bilim insanları, gelecekte elektrodların beynin dış katmanı kortekse yerleştirilmesiyle, kullanılan yöntemin daha etkin bir hale getirilmesini amaçlıyor.
Beyin dalgalarındaki değişimi fark ederek kullanıcının ne yapmak istediğini anlayan ‘beyin-insan arayüzü teknolojisinin’, aynı zamanda felçli insanların iletişim kurmasını sağlayabileceği de belirtildi.
[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)