"Beyin göçünü lehimize çevireceğiz"

ANKARA (İHA) - TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) açılış töreninde bir konuşma yapan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Tahsin Kesici, üniversitenin arsa alanının başlangıçta 34 bin metrekare olduğunu hatırlatarak, bu alan üzerindeki birinci etap inşaatın tamamlandığını söyledi.

Bu kısımda laboratuarlar, derslikler ve bürolar bulunduğunu anlatan Kesici, ikinci etap inşaatın da tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Kesici, ikinci etapta bin 600 seyirci kapasiteli kapalı spor salonu, 800 seyirci kapasiteli olimpik yüzme havuzu, iki çok amaçlı salon, 2 büyük restoran, öğrenci toplulukları, aktivite merkezleri, televizyon ve radyo stüdyoları bulunduğunu ifade etti. Yeni satın alınan arsa ile birlikte üniversitenin toplam alanının 127 bin metrekareye ulaştığını kaydeden Kesici, yeni satın alınan alana 500 öğrenci kapasiteli iki öğrenci yurdu, yeni fakülte binaları, teknopark ve kapalı otopark yapılacağını bildirdi. Üniversitenin kuruluşu tamamlandıktan sonra kendi giderlerini kendi gelirleriyle karşılayabilir hale geleceklerini ifade eden Kesici, "Üniversitemiz tam anlamıyla ulusal merkezli; fakat evrensel boyutta araştıran,

Reklam
Reklam

sorgulayan, tasarlayan, keşif ve icatta bulunan, her alanda üreten, kazanan ve kazandıran bir üniversite olacaktır" dedi.

ETÜ'de Mühendislik, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler olmak üzere üç fakülte bulunduğunu anlatan Kesici, 270 öğrenci ile öğretime başlayan üniversitenin öğrencilerinin 112'sinin ÖSS puan sıralamasında ilk 10 bin içinde olduğunu kaydetti. Öğrencilerin yüzde 54'ünün burslu olduğunu dile getiren Kesici, ETÜ'de 2005-2006 öğretim yılında Hukuk ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nin de hizmete girmesi için Yükseköğretim Kurumu'na başvurduklarını açıkladı. Kesici, üniversite mezunlarında aranan bir özelliğin de iş hayatı tecrübesi olduğunu ifade ederek, bunun kısa süreli yaz aylarında yaptırılan stajlarla verilmek istendiğini anlattı. Bu uygulamanın beklenen sonucu vermediğine işaret eden Kesici, üniversite mezunlarına iyi bir iş tecrübesi kazandırmak için öğrencilere, TOBB üyelerine ait işletmelerde çalışma imkanı vereceklerini açıkladı.

"İHTİYAÇ DUYULAN NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜNÜ YETİŞTİRECEĞİZ"

Reklam
Reklam

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye'nin son 200 yıldır ayakta kalmak ve ilerlemek amacıyla bir dönüşüm sürecini tamamlamaya çalıştığını anlatarak, bu dönüşümün sağlıklı ve hızlı gerçekleşmesinin, bilim adamlarının çalışmalarına, buluşlarına ve bunları uygulayacak insan gücünün yetiştirilmesine bağlı olduğunu kaydetti. Türkiye'de girişimci orta sınıfın yegane temsilcili olan TOBB'un, Türkiye'nin geleceğini şekillendirmede büyük bir toplumsal sorumluluk yüklendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ETÜ'nün kuruluşunu gerçekleştirirken bu sorumlulukla hareket ettiklerini söyledi. ETÜ'de özel sektörün yanı sıra kamunun ihtiyaç duyduğu yüksek nitelikli insan gücünü de yetiştireceklerini belirten Hisarcıklıoğlu, bu sayede kamu idaresinde de çağdaş piyasa ekonomisi zihniyetinin benimsenerek uygulanmasını sağlayacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin, ABD'de en fazla öğrencisi bulunan Avrupa ülkesi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bundan dolayı her yıl yurt dışına aktarılan kaynağın 500 milyon Dolar'ı geçtiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ETÜ'nün hedeflerinden birisinin de, ulaşacağı yüksek nitelik sayesinde yurt dışına giden bu kaynağın bir kısmını Türkiye'de tutmak ve beyin göçünü durdurmak olduğunu kaydetti. Önümüzdeki yıldan itibaren ETÜ'ye yurt dışından öğrenci kabul etmeye başlayacaklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, böylece orta vadede ETÜ'yü bir çekim merkezine dönüştürerek beyin göçünü Türkiye lehine çevireceklerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

ETÜ öğrencilerine mezuniyet sonrasında büyük fırsatlar sağlanacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, ETÜ'nün dünyada en geniş kurucu tabanına sahip üniversite olduğuna dikkat çekti. ETÜ'de müteşebbis bireyleri topluma kazandırmayı amaçladıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda üniversite-sanayi işbirliğini de burada kuracaklarını anlattı. Türkiye'de bir ilke imza atarak üç sömestırlı eğitim sistemine geçtiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, her yıl üçüncü sömestırın uygulamalı eğitime tahsis edileceğini anlattı. Hisarcıklıoğlu böylece öğrencilerin hazır ve ithal bilgilerle yetinmeyeceğini, bizzat işin başında yetişeceklerini ifade etti.