Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada çok önemli deneyime sahip Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. M. Necmettin Pamir'in başkanlığındaki Gamma Knife ekibi bugüne kadar 2500'e yakın hastayı bu yöntemle tedavi etmesiyle dikkat çekiyor. Günümüzde, Gamma Knife beyin tümörlerinin tedavisinde dünyada altın standart olarak kabul ediliyor.
Beyin tümörlerinin , cerrahi işleme gerek kalmaksızın tedavisi için kullanılan Gamma Knife, denenmiş ve başarısı bilimsel olarak ispatlanmış bir radyocerrahi tekniği. Gamma Knife ile beyin tümörleri, hassas ve riskli cerrahi işleme gerek kalmaksızın ağrısız, kansız ve hızlı tedavi edilebiliyor. Genel anestezinin uygulanmadığı Gamma Knife tedavisi, birkaç saat içinde tamamlanıyor ve hastalar aynı gün evine dönebiliyor.
Gamma Knife Nedir?
Gamma Knife ( Gamma Bıçağı ) gerçekte bir bıçak değil. Bıçak yerine ileri teknolojinin kullanıldığı ve tek seansta gamma ışınlarının kafatası içindeki hedef alana çok hassas yönlendirildiği bir tedavi yöntemi. Cerrahi işlemde kullanılan neşter gibi, gamma ışınları da hastalıklı alanı güvenli ve etkili bir biçimde yok ediyor. Üstelik cerrahiye bağlı olarak ortaya çıkabilen kanama, enfeksiyon, yoğun bakımda kalma gibi problemler de görülmüyor. Prof. Dr. M. Necmettin Pamir, Gamma Knife tekniğiyle ilgili şunları söylüyor: "İleri görüntüleme ve planlama teknikleri sayesinde, 201 adet gamma ışını kaynağından çıkan çok ince ışın demetleri, sadece hastalıklı hedef bölgeye odaklanır. Normal beyin dokusuna zarar vermeyen bu ışınlar, hastalıklı dokuyu yüksek doz enerjiyle etkiler. Böylece tümörün daha fazla büyümesi durdurulur ya da tümör zamanla küçülür"
Gamma Knife Nasıl Etki Ediyor?
Gamma Knife ile tümör veya hastalıklı doku çıkartılmıyor, bunun yerine hücrelerin DNA'sında hasar oluşturuluyor. Bu nedenle normal özelliklerini kaybeden tümör hücreleri, bölünme ve beslenme fonksiyonları bozulduğu için ölüyorlar. Prof. Dr. M. Necmettin Pamir tümörde küçülmenin tümörün cinsine göre değişiklik gösterdiğini belirterek şöyle devam ediyor: "İyi huylu tümörlerde bu süre 18 ay ila 2 yıl arasındadır. Kötü huylu tümörlerde ve metastazlar ise hızlı büyüdüğünden Gamma Knife'a cevap birkaç ay içinde ortaya çıkmaktadır."
Gamma Knife Kullanım Alanları
Gamma Knife, iyi ya da kötü huylu beyin tümörü olan hastalarda, damarsal bozuklukları olanlarda, Parkinson, gibi hareket hastalığı olanlarda, epilepsi hastalarında kullanılıyor. Ayrıca beyinde ulaşılması güç ve derin bölgelere yerleşmiş tümörlerde, açık cerrahiyi reddeden hastalarda ve yaş, tıbbi ya da genel sağlık durumu gibi nedenlerle cerrahi girişim riski yüksek hastalarda Gamma Knife tekniğine başvuruluyor.
Diğer yöntemlere göre daha hassas, daha etkili olan Gamma Knife, tüm dünyada 210 merkezde kullanılıyor.
Gamma Knife Kullanan Hastanelerden Bazıları
-Johns Hopkıns University Medical Center (Baltimore, Maryland)
-Cleveland Clinic ( Cleveland, Ohio)
-Mayo Clinic (Rochester, Minnesota)
-Yale - New Haven Medical Center ( New Haven, Connecticut)
-University of Pittsburgh Medical Center ( Pittsburgh, Pennsylvania)
-Karolinska University (Stockholm, İsveç)
Gamma Knife'ın Avantajları
Birçok beyin tümöründe açık cerrahiye gereksinimi ortadan kaldırır
İşlem sonrası yan etkileri azdır
Genel anestezi kullanılmaz
Tedavinin yapıldığı gün hasta evine döner ve nekahat dönemine ihtiyaç yoktur
Tedavi sırasında ağrı duyulmaz
Saçların kesilmesine gerek olmaz
Bazı cerrahi girişimlere göre daha az maliyetlidir
Kafada ve saçlı deride yara olmaz
Hasta kısa zamanda normal yaşantısına döner
Sık Sorulan Sorular :
Yaşlı ve sistemik problemleri olan hastalar için de uygulanabilir mi?
Gamma Knife radyocerrahisi bu şekilde problemleri olan veya yaşı nedeniyle cerrahiye bağlı yan etkilerin yüksek olabileceği hastalarda bilhassa önerilen bir tedavi yöntemidir. Genel anestezi almasında sakınca olan hastalarda Gamma Knife tedavisi çok büyük avantaj sağlamaktadır.
Gamma Knife tedavisi sırasında ne hissedeceğim?
Başınıza stereotaktik çerçevenin takılması sırasında hafif ağrı hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlığı en aza indirmek için lokal anestezikler kullanılmaktadır. Çerçeve takılmasına bağlı ortaya çıkan baskı hissi birkaç dakika içinde geçmektedir. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmemektedir. Radyasyonu görmesi veya hissetmesi de söz konusu değildir.
Tedavi sırasında hasta uyanık mıdır?
Evet uyanıktır. Ancak heyecanlanan hastalarda yatıştırıcı ilaç kullanılabilir. Tedavi sırasında doktorunuz sizinle hoparlör ve mikrofon yardımı ile konuşabilmektedir.
Saçlar traş edilir mi?
Hayır, bu işlem için saçların traş edilmesine gerek yoktur.
Gamma Knife tedavisi güvenli midir?
Gamma knife hastalıklı dokunun çok hassas olarak gamma ışınları ile etkilenmesini sağlayan invasiv olmayan bir beyin cerrahisi yöntemidir. Açık cerrahi girişimlerde ortaya çıkabilecek olan kanama, enfeksiyon gibi komplikasyonlar görülmemektedir. Hastanede yatışı gerektirmediği için buna bağlı ortaya çıkabilecek olan problemler görülmemektedir. Kullanılan radyasyon enerjisine bağlı normal dokuda reaksiyon gelişme olasılığı %1-2 kadardır. Bunların çoğu da geçicidir.
Tedavi ne kadar zamanda etki eder?
Gamma Knife radyocerrahisinin etkisi birkaç ay ile birkaç yıl arasında değişen sürelerde ortaya çıkmaktadır. Bu her hastalıkta farklıdır. Hastaların izleminde doktorun önermiş olduğu sıklıkta MR, Anjiografi gibi tetkiklerle inceleme yapmak gerekmektedir. Gamma Knife radyocerrahisinde amaç tümör büyüme kontrolüdür ki bu da tümör boyutlarının artmaması veya tümörün küçülmesidir.
Normal günlük yaşantıma ne zaman dönebilirim?
Hemen tedaviden sonra dönebilirsiniz. Eğer varsa tedavi öncesi uyduğunuz kısıtlamalar aynen geçerlidir. Gamma Knife tedavisi nedeniyle özel bir kısıtlamaya gerek yoktur.