Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özkara: "Bel ve bacak ağrısı çok sık rastlanan bir hastalıktır"

Bozüyük Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Özkara, bel ve bacak ağrısının çok sık rastlanan bir

Bozüyük Devlet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Özkara, bel ve bacak ağrısının çok sık rastlanan bir hastalık olduğunu bildirdi.

Op. Dr. Özkara, AA muhabirine, kentlerde işçi nüfusun fazla olması ve işçilerin ağır iş yapmalarından dolayı bel ve bacak ağrısı şikayetlerinin fazla olduğunu söyledi.

Dünyada erişkin bir insanın hayatında bel ağrısı nedeniyle doktora gitme oranının yüzde 70 civarında olduğunu belirten Op. Dr. Özkara, şöyle devam etti:

"Bel ve bacak ağrısı çok sık rastlanan bir hastalıktır. Bel ve bacak ağrısı denildiğinde akla bel fıtığı geliyor. Ancak bunların sadece 4'te biri bel fıtığına bağlı ağrılardan kaynaklanır. Bel fıtığından şüphelenmek için bel ağrısıyla birlikte bacak ağrısının da olması gerekir. Kuvvet kaybı, bacakta hissizlik, uyuşma, keçeleşme, bunlar hep bel fıtığının habercileridir. Daha nadir olarak dokunulunca çok hissetme gibi ya da ara ara nöbetler halinde tekrarlayan ağrı, ıkınmakla belli bir pozisyonda artan ağrı da bel fıtığının nedeni olabilir. Bel ağrısından ve bel fıtığından da korkmamak lazım; kendiliğinden iyileşebilen bir süreçtir. Bel fıtığına bağlı şikayetlerin yüzde 70'i ağrının şiddetine göre bir takım tedaviler uygulanarak kendiliğinden geçer. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, sıcak uygulamalar, istirahat, bütün bunlar ilk dönemde ağrıyı azaltmak için faydalıdır. Yaklaşık bir ay içinde büyük bir oranla iyileşir. Her ne kadar iyileşse de bunun tekrar etme olasılığı vardır ve bunun oranı da yaklaşık yüzde 15-20'dir."

Reklam
Reklam

-"Bel fıtığında öncelikli tedavi koruyucu tedavidir"-

Bel fıtığında öncelikli tedavinin koruyucu tedavi olduğunu ifade eden Op. Dr. Özkara, bel fıtığı ve bel ağrısının iş kaybının önemli bir nedeni olduğuna dikkati çekti.

Op. Dr. Özkara, bel fıtığı ameliyatlarında başarı oranının yüzde 80 ile 95 arasında olduğunu anlattı.

Ameliyattaki amacın ağrının hemen giderilmesi olduğuna işaret eden Op. Dr. Özkara, şunları kaydetti:

"Hastada ameliyattan sonra bel ağrısı biraz olsa da bacak ağrısının tamamen geçmesi beklenir. Bel fıtığında acil bir durum yoksa ilk bir ay beklenir. Bir ay sonraki durumda hasta tedaviden bir fayda görmüyorsa ve ağrı çok şiddetli ise ameliyat önerilebilir. Çünkü ağrının başlangıcından iki ay sonra yapılan ameliyatlar ile ilk iki ay içerisinde yapılan ameliyatlarda ilk dönem yapılanların daha başarılı sonuçlar olduğunu biliyoruz. Acil ameliyat, büyük ve küçük abdest kaçırma ile ayakta felç durumudur. Bu nadir belirtiler dışında genel anlamda şiddetli ağrı nedeniyle bel fıtığı ameliyatları yapılmaktadır."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: