Güney Kore, beyin yiyen amip olarak da isimlendirilen, toprakta ve ılık suda yaşayan ve burun yoluyla insan beynine giren 'Naegleria fowleri' vakası sebebi ile ilk ölümün yaşandığını açıkladı. Bu haberin ardından Beyin yiyen amip hakkında araştırmalar da hız kazandı. Peki, Beyin yiyen amip nedir, nasıl bulaşır?
Naegleria fowleri hastalığında tek hücreli amip, beyinde enfeksiyona yol açar ve vakalar genellikle ölümcül olur. Çoğunlukla göl ve nehir gibi tatlı sularda bulunan tek hücreli Naegleria fowleri, sadece burun yoluyla bulaşıyor ve insandan insana geçmiyor.
Koku alma kanalına giren amipler, burun içi mukozayı geçerek koku alma siniri yolu ile beyin-omurilik sıvısı ve beyine yerleşirler. Ani ölümcül bir hastalık olan ve Primer Amibik Meningoensefalit (PAM) olarak adlandırılan menenjitlere sebep olurlar.
Beyin yiyen amip belirtileri şunlardır; burun iltihabı, yüksek ateş, bulantı, baş ağrısı ve göz ağrıları. Kısa sürede şuur bulanıklığı ve koma ile ölüm gerçekleşir.
Beyin yiyen amip, insandan insana bulaşabilen bir hastalık değildir. Beyin yiyen amip, kirli suyun burnunuzdan içeri girmesi ile bulaşır. Çok nadir olarak yeterince klorlanmamış yüzme havuzlarına başın daldırılması veya amip ile kirlenmiş çeşme suyu ile burnun temizlenmesi ile bulaşma olabilir.
Söz konusu amip, burun yoluyla beyne gidip ölümcül bir enfeksiyona sebep olabiliyor. Bununla birlikte, ABD'de 1962'den beri bildirilen toplam 154 PAM vakasıyla, bu enfeksiyon nispeten nadir görülüyor.
Amibin ölümcül bir enfeksiyona neden olması için burundan beyne doğru hareket etmesi gerekiyor.