Beyrut nerede, hangi ülkede? Beyrut nerenin başkenti?

Beyrut’un Sayfa, Biblos, Jounieh gibi yerlere komşu olduğu ve geçmişte Dünya Kentleri Araştırma Ağı tarafından Beta Dünya Kenti seçildiği bilinir. Akdeniz kıyısında bulunan Beyrut şehrinde Muhammed El Amin Camii gibi dini mekanlar, Hamra gibi turistik bölgeler keşfedilebilir. Bu şehre yönelik detaylı bilgi almak isteyenlere ise Beyrut’un konumu, bağlı olduğu ülke, temel özellikleri, ulaşım opsiyonları ve gezilecek yerleri belirtilmelidir.

Bulunduğu ülkenin hem başkenti hem de en büyük kenti olmasıyla öne çıkan Beyrut, Akdeniz kıyısında konumlanan şehirlerdendir. Bu şehrin kozmopolit ve modern kentler arasında sıralandığı bilinir. Hamra, Roma Hamamı, Beyrut Ulusal Müzesi ve Souk Zalka gibi sayısız turistik rotaya ev sahipliği yapan bu şehrin hava yolu üzerinden ziyaret edilmesi mümkündür. Bu bağlamda “Beyrut nerenin başkenti?” sorusu yanıtlanarak şehre dair ulaşım yöntemleri ve gezilecek yer önerileri sunulmalıdır.

Beyrut nerede?

Akdeniz kıyısında yer aldığı bilinen Beyrut şehrine verilen ismin kökeni İbranice'de “be’erot” olarak kullanılan ve “kuyu” anlamına gelen sözcüktür. Şehrin harita konumuna bakıldığı zaman Beyrut’un kuzeyde ve doğuda Suriye, güneyde ise İsrail ile çevrili olan Lübnan’ın merkezinde yer aldığı görülür. Bununla birlikte “Beyrut hangi ülkede?” diyen kişilere incelenen rotanın Lübnan’ın başkenti ve en büyük kenti olduğu söylenebilir.

Reklam
Reklam

Beyrut'un, aynı ismi paylaştığı Beyrut Dağları’nın eteklerinde kurulu olduğu bilinir. Lübnan ülkesinin kozmopolit ve modern şehri olarak nitelendirilen Beyrut, geçmişte Beta Dünya Kenti unvanıyla taçlandırılmıştır. Dünya Kentleri Araştırma Ağı tarafından bu unvanı alan şehir Sayda, Jounieh, Biblos gibi yerleşim yerlerine komşudur.

Beyrut'a nasıl gidilir?

Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta Rafic Hariri Uluslararası Havalimanı (Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı) yer alır. Bu sayede Türkiye’den direkt uçuşlarla Beyrut’a seyahat edilebilir. Türkiye-Beyrut arasındaki seyahat mesafesi yaklaşık olarak 995 km olarak belirtilirken, uçuşlar ise 2 saate yakın sürmektedir. Beyrut’a farklı illerden gidecek olan kişilerin ise aktarmalı uçuşları tercih etmeleri gerekir. Özellikle İstanbul aktarmalı uçuşlarla Lübnan’ın bu şehrine yine kısa sürede ulaşılabilir.

Türkiye’den Beyrut iline kara yolu üzerinden varılması da mümkündür. Ancak böyle bir seyahat planlandığı zaman İstanbul gibi rotalardan Beyrut’a yaklaşık 17 saatte ulaşıldığı bilinmelidir. Yine kara yolu üzerinden bu şehre ulaşmak isteyen kişilerin güzergahta yer alan bazı ülkelerde güvenlik tehdidi olabileceğini unutmamaları gerekir. Bu da Beyrut’a farklı ülkelerden giden kişilerin yaygın olarak hava yolu ulaşımını tercih etmelerinin temel nedenlerinden biridir.

Reklam
Reklam

Beyrut'ta gezilecek yerler nelerdir?

Etnik çeşitliliği, yöresel mutfağı, festivalleri ve kültürel aktiviteleri ile dikkat çeken Beyrut şehrinde keşfedilebilen turistik noktaların bir hayli çeşitli olduğu bilinir. Bu şehri ziyaret eden kişiler antik yerleri, müzeleri, eğlence mekanlarını ve doğal alanları görebilir. Beyrut gezisinde mutlaka uğranması önerilen popüler duraklar ise aşağıda listelenmiştir:

  • Beyrut’un tarihi rotaları: Roma Hamamı, Şehitler Meydanı, Saifi Köyü, Nejmeh Meydanı, Burj Hammud, Sassine Meydanı…
  • Beyrut’un doğal alanları: Dino City Beyrut, Raouche Kayaları, René Moawad Bahçesi, Zaituna Koyu, Mzaar Kayak Merkezi, Jeita Mağarası…
  • Beyrut’un ünlü müzeleri: Beyrut Ulusal Müzesi, MIM Mineral Müzesi, Sursock Müzesi, Beyrut Amerikan Üniversitesi Arkeoloji Müzesi…
  • Beyrut’un dini yapıları: Muhammed El-Emin Camii, Azîz Mârûn Mârûnî Katolik Kilisesi, Meryem Ana Heykeli…
  • Beyrut’ta yer alan turistik noktalar: Souk Zalka, Corniche El Manara, Hamra bölgesi…
Anahtar Kelimeler: