Beyşehir Gölü'nde Gezi Düzenlenen Ada Sular Altında Kaldı

Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin yükselmesi adalara tur düzenleyen gezinti yatı işletmecilerini de zor durumda bıraktı.

Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin yükselmesi adalara tur düzenleyen gezinti yatı işletmecilerini de zor durumda bıraktı.

Yoğun yağışlar nedeniyle, Beyşehir Gölü'nün çevresinde bulunan irili ufaklı 33 adacık sular altında kaldı. Benzer bir sorun gezinti yatlarının tur düzenlediği Beyşehir merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede bulunan Yılanlı Adası'nda da yaşanıyor. Yükselen suların büyük bölümünü kapladığı kara parçasının üzerinde sadece küçük bir toprak parçası ve ağaçlar görünüyor.

Adaya tur düzenleyen yat işletmecilerinden Ahmet Bülbül, bu seneki bol ve bereketli yağışların göldeki su seviyesini yükselttiğini, Yılanlı ada gibi birçok küçük adanın ise sular altında kaldığını söyledi. Suların yükselmesinin küçük adaları yuttuğunu ifade eden Bülbül, "33 adadan belki de 20 tane kaldı. Yılanlı Adası da gördüğünüz gibi çok küçük bir ada parçası oldu. Yatlarla artık girme şansımız olmuyor. Şu anda 100 kişilik bir yolcu indirsek bile gezme şansları yok. O yüzden, sadece geldiğimiz zaman yolcularımıza görünen alanı uzaktan izlettirme imkanı bulabiliyoruz. Her taraf su ve kuşlar yuva yapmış ağaçlara. Rahatsız eden de yok, keyifleri yerinde. Onlar da halen yavrulama döneminde" dedi.

Reklam
Reklam

Beyşehir Gölü'ndeki su seviyesinin artması ile birlikte yat işletmecileri olarak bazı sıkıntılar yaşadıklarını da anlatan Bülbül, en büyük sorunun suların yükselmesi ile birlikte sular altında kalan iskeleler olduğunu belirtti. Denizlerde kıyılara demirleyen teknelerin belli bir su seviyesi olduğu için böyle bir sorunla karşılaşmadığını ancak Beyşehir Gölü gibi su yapısı sürekli olarak değişen kıyılarda iskele konusunda bazı sorunlar yaşadıklarını anlatan Bülbül, şöyle devam etti:

"İskelemiz sular altında kaldığı için biraz yükseğini yaptık. Sular geçen seneye göre tahminen 2 metre civarında yükseldi. Daha da yükselmeye devam ediyor. İskeleyi bu yüzden oynarlı ve portatif olarak yapıyoruz. Vidalı ve su yükseldikçe iskelenin tabanını kaldırma durumumuz oluyor. Böyle seyyar bir iskele düzeni kurmaya başladık. Yani iskeleleri günün şartlarına göre uydurmaya çalışıyoruz. Tur düzenlediğimiz Yılanlı Adası'nda da iskelemizi adanın sular altında kalmasından dolayı artık kullanamıyoruz,

alana yolcu indiremiyoruz."

Reklam
Reklam

Beyşehir Gölü'nde birkaç sene önce yaşanan kuraklık sorunu ve buna bağlı olarak su seviyesinin daha aşağı noktalarda olduğu dönemde tur esnasında yatların belli bölümlerde bazen bulunduğu yere çakılıp, yolcularla birlikte mahsur kaldığı günleri yaşadıklarını, artık suların yükselmesi ile bu dönemin geride kaldığını da anımsatan Bülbül, "Çok şükür 3-4 senedir o sorun yok, o yönden çok rahatız. Daha önce her yıl 3-4 pervane birden değiştiriyorduk. Suların böyle aşırı yükselmesi de ayrı bir sorun tabi ki.

Ama şimdi adaların sular altında kalması ile alternatif turlarla yolcularımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Şimdi gölün kıyılarına, başka kesimlerine doğru turlar düzenliyoruz. Vatandaşlarımız bu turlardan da oldukça memnun kalıyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz