Beyşehirli Balıkçıların Çin Sazanı Sıkıntısı

Beyşehir Gölü’nde ‘Çin Sazanı’ adı verilen ve ekonomik değeri olmayan tür balığın, balıkçıların son yıllarda...

Beyşehir Gölü’nde ‘Çin Sazanı’ adı verilen ve ekonomik değeri olmayan tür balığın, balıkçıların son yıllarda adeta kabusu haline geldiği belirtildi.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, yaptığı açıklamada, yeni avlanma sezonunun başlaması ile birlikte balıkçıların en büyük sıkıntısının ‘Çin Sazanı’ adı da verilen türün gölde hakimiyetini genişletmesi olduğunu söyledi. Bu türün göldeki diğer balıkların üremesine de mani olduğunu belirten Erdoğan, Gümüş balığı ile ilgili yaşanan sorunun da devam ettiğini belirtti. Bu türün de göl ve balıkçılık sektörü üzerinde olumsuz etkilerinin söz konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, “Diğer illerdeki sulak alan ve barajlara göre düşme noktasında olan bir Gümüş balığı var. Ama onun da halen olumsuz etkileri sürüyor. Beyşehir Gölü kış mevsiminde donmadığı için türün hakimiyetini sürdürdüğünü görüyoruz. Gölün donduğu yıllarda daha az görülüyor” dedi.

Reklam
Reklam

HER ŞEYE RAĞMEN BALIKÇILAR GELECEKTEN UMUTLU

Erdoğan, yeni av sezonunun başlamasıyla birlikte gölde ağlara genelde levrek ve sazangillerin vurduğunu, ancak nesli kaybolmaya yüz tutan kadife, akbalık ve yağ balığı gibi türlerin de az da olsa ağlarda görülmeye başlandığını, bu gelişmenin sektörün geleceği açısından umut verici olduğunu vurguladı. Erdoğan, balıkçıların çok sık şikayetine konu olan Beyşehir Regülatörü kapaklarının açık olduğu zamanlarda BSA kanalına balık kaçağı konusunda ise, sadece küçüklerinin geçişinin sözkonusu olduğunu belirtti.

IZGARALAR YASAL ÖLÇÜDE

DSİ 4.Bölge Müdürlüğü’ne yaz dönemine girilmeden önce yapılan başvuru üzerine regülatör kapaklarına demiz ızgaralar konulduğunu belirten Erdoğan, “Izgaralar yasal olan ölçülere göre yerleştirildi. Buna göre 2-3 santimlik bir göz açıklığının olması gerekiyor. Bu göz açıklığından ise sadece küçük balıklar geçebiliyor. Suyun kanala rahat akabilmesi için bu ölçü uygulanıyor. Aksi halde, ızgaraların tıkanması su akışına mani olabiliyor” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz