Biber gazı ölümcül olabilir

Kimya Mühendisleri, yaklaşan 1 Mayıs öncesi uyarılarda bulunarak, biber gazının kontrolsüz kullanımının ölümlere yol açabileceğine dikkat çekti.

Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, yaklaşan 1 Mayıs öncesi biber gazına karşı uyarılarda bulundu. Yapılan açıklamada, kontrolsüz bir biçimde kullanılan biber gazının insan sağlığı açısından geri dönülemez tehlikeler taşıdığına dikkat çekilerek, "Yaygın olarak kullanılan adıyla biber gazının içindeki etken kimyasal madde Oleoresin Capsicum'dur. OC olarak kısaltılan bu madde, kimyasal yapısı itibariyle yağ bazlıdır ve enflamatuvar özelliktedir. Biber gazının içinde, üreticisinin formülasyonuna göre değişmekle birlikte Trikloretilen ve Tetrafloroetan gibi başka kimyasallar da bulunmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

Biber gazının insan sağlığı açısından taşıdığı tehlikeler ise şöyle sıralandı:

"1. Soluma, cilt teması ve sindirim yoluyla insan vücuduna nüfuz edebilmektedir.

2. Yüksek dozlara maruziyet sonucu kardiyak aritmiye (kalple ilgili ritm bozukluğu) sebep olma potansiyeli vardır. Kalp rahatsızlığı olanların maruziyetleri sonucu, ölümle sonuçlanabilecek olaylar yaşanabilir.

3. Solunum sistemi üzerinde tahriş edici özelliği vardır. Özellikle astımı olanların maruz kalmaları ölümle sonuçlanabilen sağlık riskleri barındırmaktadır.

4. Nörolojik sistem üzerinde olumsuz etkilere sahiptir.

5. Tekrarlayan maruziyetlerinde dermatite neden olma potansiyeli taşımaktadır.

6. Yutulması durumunda mide bulantısı, kusma ve ishale sebep olabilir.

7. Alkol ve uyuşturucu kullananların maruziyetinde ölüm potansiyeli mevcuttur.

8. Hamile kadınlar ve hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri daha fazladır".