"Bıçaklama olaylarında göç ve işsizlik etken"

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cihad Dündar, bireysel silahlanma karşıtı çalışmaların arttırılması gerektiğini belirterek, kesici-delici alet yaralanmalarının genellikle 20-29 yaş grubundaki erkeklerde kendini gösterdiğini ve sebebinin göç ve işsizlik olduğunu söyledi.

OMÜ Tıp Fakültesi Öğretim üyeleri Doç. Dr. Cihad Dündar, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turla ve Yrd. Doç. Dr. Berna Aydın, Samsun'da raporu düzenlenen kesici-delici alet yaralanmalarıyla ilgili araştırma yaptı. Araştırmaya göre, 5 yılda kentte meydana gelen toplam 14 bin 848 asayiş olayının bin 113'ünün kesici-delici alet yaralanmasına ait olduğunun tespit edildiği, olguların yaş ortalamasının ise genellikle 20-29 yaş arası erkekler olduğunun görüldüğü bildirildi. Doç. Dr. Cihad Dündar, kesici-delici aletlerle yaralanmaların yüzde 94.2'sinin erkek, yüzde 5.8'inin kadın olduğunu kaydederek, en fazla yaralanmanın 10.7 ile mayıs aylarında, en az yaralanmaların ise 5.9 ile kasım aylarında oluştuğuna değindi. Olgularda kesici-delici alet yara sayısının 1 ile 30 arasında değiştiğini ifade eden Doç. Dr. Dündar, "694 olguda yara sayısı tek, 232 olguda ise ikidir. Yaralanmalar en sık yüzde 47.4 ile kol ve bacaklardadır" dedi.

Reklam
Reklam

Olguların en çok 20-29 yaş grubundaki erkekler olmasını, erkeklerin silaha olan düşkünlüğü, günlük yaşantıda daha aktif rol almaları, işsizlik ve göç gibi nedenlerle sosyo-ekonomik şartlardaki olumsuz gelişmelerle açıklamanın mümkün olduğunu kaydeden Dündar, "Bireysel silahlanma nedenlerinin geleneksel, toplumsal, ekonomik, hukuksal ve siyasal olduğu gözönüne alınarak bireysel silahlanma karşıtı çalışmaların artırılması gerekmektedir. Kötü niyetli kişinin elinde tehlikeli bir silah haline dönüşen kesici ve delici aletlerin oluşturduğu sonuçlardan korunabilmek için de, bu tür aletlerin özellikle 'taşınması' konusunda daha sert yasal yaptırımlara gerek olduğu kanaatindeyiz" şeklinde konuştu.