Biden: Kürtler bağımsızlık ilan ederse savaş çıkar

Washington AA- ABD'de Demokrat Parti'nin en önemli senatörlerinden Joe Biden, "Irak'ta yarı özerk bir Kürt bölgesi kurulmasının, Türkiye için bağımsız bir Kürt devletinin ilanından daha iyi olacağını" söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı ve gelecek yılki ABD başkanlık seçiminin Demokrat adaylarından Biden, Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, Irak'ın, ülke tamamen bölünmeden üç yarı özerk bölgeye ayrılması yönündeki önerisini yineleyerek, "bunun Türkiye için de alternatiflerden daha iyi olduğunu" savundu.

Reklam
Reklam

Biden, "ABD'nin Irak'tan çekilmesinden sonra en fazla korktuğu şeyin, ülkenin üç parçaya ayrılması değil, mezhep ve aşiret farklılıklarına göre birçok parçaya bölünmesi olduğunu" belirtti.

Biden, "Kürtler bağımsızlık ilan ederse savaş olacak. Türkiye harekete geçecek. İran da harekete geçecek. Orada bir kaosun çıktığını ve iç savaşın bölgeye yayıldığını göreceksiniz" diye konuştu.

Senatör Biden, "Irak'ın resmen parçalanmadan üç yarı özerk bölgeye bölünmesi yönündeki önerisini eski ABD Dışişleri Bakanları Henry Kissinger ve Madeleine Albright'ın da desteklediğini" söyledi.