Biftek Nasıl Pişirilir?

Önden belirtelim, işin sırrı tavada ;)

Steakhouse'lar. Etçilliğimizin gurmelikle birleştiği restoranlar...

Elbette mevzu Türkiye olunca etçillik ve gurmeliğin yanına mutlaka ama mutlaka bir sonradan görmelik ve bir takım başka kabul edilemez kişilik özellikleri de ekleniyor... Tabii biz bu garip özelliklere gülüp geçmeyi, fahiş fiyatların da etin pahalılığına ve ustalığın ederine dayandığını kabullenmeyi deniyoruz.

Ama bir düşünün; neticede et pişiriliyor, CERN deneyi de değil ki bu? :) Eğer siz de bu fiyatlardan bıktıysanız, bir yandan da bu ünlü restoranlardaki bifteklerin nasıl lezzetli olduğunu merak ediyorsanız...

Reklam
Reklam

...sizi buraya alalım:


  1. Doğru bifteği seçin.

İyi pişecek biftek henüz çiğken dahi kendi belli eder...

Elbette bifteğinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bir takım noktalar var. Öncelikle boyutunu konuşalım; seçeceğiniz biftek 2.5 ila 5 santimetre kalınlığında olmalı. 2.5 santimetreden ince olan biftekler beklediğinizden hızlı pişer, hafif yanmalardan kaçamazsınız. Beş santimetreden kalın olanlarda ise dışın yanması, iç tarafınsa iyi pişmemesi gibi sorunlarla karşılaşırsınız.

Boyutun yanı sıra, şöyle bir baktığınızda anlayabileceğiniz bir özellik daha var: Bifteğin üzerinde, etin aralarına yayılmış küçük yağ bölümleri. Seçeceğiniz biftekte et ve yağın oluşturduğu bu 'mermer' görünüşünü arayın. O küçük yağ parçacıklarının bifteğinizi pişerken taze ve sulu olarak koruyacağını unutmayın.

Reklam
Reklam

Satır Köftesinden Köfte Burger Tarifi İçin Tıklayın


  1. Bifteğinizi pişirmeden önce mutlaka kurulayın.

Bifteğinizi pişirmeden ortalama yarım saat evvel buzdolabından çıkartın, oda sıcaklığına bırakın. Ayrıca pişirmeden hemen önce kağıt havluyla bifteğinizin her yerini güzelce kurulayın, bu sayede bifteğiniz piştiğinde çıtır çıtır olacak.

Fıstıklı Biftek Sarma Tarifi İçin Tıklayın


  1. İşin sırrı döküm tavada!

Elbette yanmaz yapışmaz tavalarda da gayet lezzetli sonuçlar elde edebilirsiniz, ancak hedefiniz steakhouse'ların pabucunu dama atmak ise mutlaka döküm tavayı tercih etmelisiniz! Saf demirden oluşan döküm tavalar ısıyı bifteğinizin her yanına hızlı ve eşit şekilde iletir, bu yüzdendir ki bu eski teknik, günümüz teknolojisinin on adım önündedir.

Reklam
Reklam

Ancak unutmayın; demir döküm tava ısıyı çok çok hızlı ilettiği için bifteğinizi pişirmeden önce baharatlamanız nahoş sonuçlara yol açar, mazallah bifteğinizin üzerinde yanmış karabiberler buluverirsiniz. Bu yüzden eğer döküm tava kullanacaksanız, bifteğinizi piştikten sonra baharatlamanız gerektiğini unutmayın.

Bir önemli ayrıntı daha; döküm tavanızı bifteği üzerine atmadan önce iyice ısıtın. Ayrıca etten hemen önce tavaya serpiştireceğiniz 'deniz tuzu' da farkınızı ortaya koyacaktır ;)

Döküm Tavada Yemek Pişirmek İçin 5 İpucu


  1. Tavanız iyice ısındığı anda...

Bifteğinizi üzerine bırakın, 60 saniye kadar pişmeye bırakın.

Reklam
Reklam

Haberiniz olsun, bu kızarma esnasında döküm tavanızdan fazla fazla duman çıkacak. Bu yüzden aspiratörünüzün tam güç çalıştığından veya pencereyi ağzına kadar açtığınızdan emin olun.

Kaşarlı Biftek Tarifi İçin Tıklayın


  1. Sıra çevirmeye geldi.

60 saniye sonra bifteğinizi çevirin. Biraz daha tuz ekleyin, bifteğin diğer yüzünü de 60 saniye kadar pişmeye bırakın. Bu iki dakika sonrasında, her 30 saniyede bir bifteğinizi çevirin; ta ki bifteğiniz istediğiniz kıvama erişinceye kadar... İstediğiniz kıvam demişken; bifteğinizin orta pişmiş olmasını istiyorsanız bu çevirme işlemini 5 dakika kadar sürdürmeniz yeterli :)

Kremalı Biftek Tarifi İçin Tıklayın


  1. Baharatlayalım!

Etinizi pişmeden önce baharatlamamanız gerektiğini belirtmiştik. Ama madem artık güzelce pişirdik, tavadaki son bir dakikamızda bu işleme geçebiliriz. Bifteğinizin tavadaki son dakikasında her iki tarafını da taze karabiberle tadlandırın.

Reklam
Reklam

Bifteğiniz piştikten sonra tavadan alın. Dilimlemeden önce 5 dakika kadar dinlendirmeyi de unutmayın ;)

Avcı Usulü Biftek Tarifi İçin Tıklayın


  1. Kıvamı istediğiniz gibi mi?

Yardımınıza elbette et termometresi koşacak :) Dereceler şu şekilde:

  • 55 Derece -->Az pişmiş

  • 60 Derece -->Orta pişmiş

  • 65 Derece -->İyi pişmiş

  • 70 Derece -->Çok pişmiş

Afiyet olsun!