Bilecik'in "enerji Ve Doğalgaz" Sorunları Toplantısı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Üst Kurulu Üyesi Fatih Dönmez, enerji piyasası konusunda konferans verdi....

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Üst Kurulu Üyesi Fatih Dönmez, enerji piyasası konusunda konferans verdi. Dönmez, enerji piyasası konusunda önemli açıklamalarda bulunurken, bu gün Türkiye’deki ilk 10 şirket arasında çoğunluğun enerji şirketleri olmasına vurgu yaptı.

Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası tarafından EPDK Üst Kurul Üyesi Fatih Dönmez’in konuşmacı olarak katıldığı, “Bilecik’in enerji ve doğalgaz sorunları” konulu toplantı gerçekleşti. Bilecik TSO toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, İl Genel Sekreteri Halis Nalbant, Bilecik TSO Başkanı Fevzi Uzun ve çok sayıda davetli iştirak etti.

Reklam
Reklam

EPDK Üst Kurul Üyesi Fatih Dönmez, yaptığı konuşmada, EDPK'nın, elektrik, doğalgaz, petrol ve LPG piyasalarını düzenleme ve denetleme çalışmaları yaptığını, bu piyasada oyuncu olmak isteyenin ilk önce bu kuruma başvurduğunu belirtti. Piyasadaki fiyatların düzenlemesini de gerçekleştirdiklerini söyleyen Dönmez "EPDK’nın hedefleri arasında enerjinin tüketiciye kaliteli ve sürdürülebilir bir alt yapı kurmak amacıyla çalışıyoruz. Biz üç ana başlıkta işlerimizi gerçekleştiriyoruz. Düzenleme, lisans ve denetleme olarak gerçekleşiyor. Enerji piyasasında rekabetçi bir piyasanın oluşmasını istiyoruz. Serbest giriş ve rekabetçi bir fiyat olmalı ve kesintisiz olmak zorundadır. Arz güvenliği önemli çünkü sanayicimiz çalışıyor ve her gün üretim devam ediyor. Kimse enerjisinin kesilmesini istemez. Enerjinin kesintisiz gelmesi konusunu biz arz güvenliği olarak görüyoruz. Onun için bu üç parametreyi dengeli bir şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Gelir olarak piyasa büyüklüklerine baktığımız zaman 2012 yılında Türkiye’de 239 milyar kilovatsaat elektrik tüketimi yapmışız ve bunun bedeli yaklaşık olarak 60 milyar liradır. Petrol piyasasındaki durum ise büyüklüğü 75 milyar lira civarındadır. Otogaz kullanımından sonra artan bir büyüklüğe sahip olan LPG’de ise, 8,5 milyar lira civarındadır. Doğalgaz da ise geçtiğimiz yıl 45 milyar metre küp doğalgaz tükettik. Orada da 30 milyar civarında bir piyasa büyüklüğü var. Bu alanları topladığımız zaman EPDK’nın toplam piyasa büyüklüğü 173,5 milyar lira civarındadır. Türkiye’de bankacılık ve finans kesimini bir kenara bırakırsak eğer en büyük piyasaya sahibiz. Türkiye’deki ilk 500 şirket zaman zaman açıklanıyor. Bu şirketlerin ilk 10’una baktığımız zaman bunların çoğunun enerji şirketleri olduğunu göreceksiniz” dedi.

Reklam
Reklam

Bilecik’te gerek rüzgar gerek ise doğalgazdan üretim tesisi bulunduğunu, yeni yatırımlar olduğunu belirten EPDK Üst Kurul Üyesi Fatih Dönmez “Elektrik üretimi konusunda da yatırımlar var. Bilecik’te yatırımlar tamamlandığı zaman toplamda bin 900 megavat civarında bir üretim kapasitesi olacak. Bilecik’te 1 rüzgar santrali, 2 hidrolik santrali, 2 doğalgaz ve 1 fueloil santrali bulunuyor. Bilecik’te 113 bin elektrik abonesi var. Toplam tüketim 1 milyar 69 milyon kilovat saat ve 723 serbest tüketici abonesi var” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: